Museovirasto irtisanoo lähes joka viidennen työntekijänsä, museoiden aukioloaikoja supistetaan

4.12.2015

Museoviraston yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena 29 menettää työpaikkansa, toimintoja karsitaan ja museoiden aukioloaikoja supistetaan.

Museoviraston yt-neuvottelut alkoivat lokakuussa. Virasto ei onnistunut kattamaan 2 miljoonan euron alijäämää ilman leikkauksia. Toimintoja supistetaan ja 29 työntekijää joudutaan irtisanomaan. Supistukset koskevat myös Suomen kansallismuseon museoita. Urajärven kartano ja Alikartano suljetaan. Hvitträsk ja Tamminiemi pidetään jatkossa avoinna vain kesäkaudella ja Louhisaaren avoinnaoloaikoja supistetaan.

Museovirastossa lakkautetaan 45 vakituista tehtävää. Irtisanottavia on 29, eläköityviä on 11 ja viisi tehtävää lakkaa sisäisillä järjestelyillä.

Viraston toimintamenoista yli puolet on henkilöstömenoja (54 % vuonna 2015) ja yli 30 % kiinteistöjen vuokria. Tarvittavia menosäästöjä ei saada aikaan ilman henkilöstövähennyksiä. Virasto on valtion tuottavuusvähennysten ja vuoden 2012 budjettileikkauksen seurauksena menettänyt jo yli 30 % asiantuntijoistaan. Nyt tehtävät vähennykset merkitsevät lähes joka viidennen työpaikan menetystä.

Henkilökunnan vähentymisen vuoksi Museoviraston toimintoja on supistettava, järjestettävä uudelleen ja joitakin toimintoja on lakkautettava kokonaan. Kulttuuriympäristön hoito -osasto lakkautetaan ja sen jäljelle jäävät toiminnot siirretään muille osastoille ja yksiköihin. Myös viraston kirjaston toimintaa joudutaan supistamaan merkittävästi.

Määrärahaleikkaukset koskevat kipeästi myös Suomen kansallismuseota, joka on viime vuosina joutunut luopumaan jo seitsemän museokohteen avoinna pidosta. Museoperheen museoista suljetaan Urajärven kartano ja Alikartano. Louhisaaren aukioloaikoja supistetaan, ja Tamminiemi sekä Hvitträsk voidaan pitää avoinna enää vain kesäkaudella.