MUU:n Äänitaiteen Pankki esittelee uutta äänitaidetta – teokset tullaan tallentamaan Kansalliskirjastoon

16.2.2016

MUU ry avaa uuden verkkopalvelun, joka esittelee, kerää ja arkistoi ammattimaisesti tuotettua äänitaidetta. Äänitaiteen Pankki avataan maanantaina 22. helmikuuta, jolloin vietetään Päivää Äänitaiteelle. Pankki on äänitaiteen esittelyalusta, verkkokauppa ja tietokanta. Teokset tullaan myös tallentamaan Kansalliskirjastoon.

Äänitaiteen Pankki, soundartbank.fi, on MUU ry:n ylläpitämä tietokanta, jossa voi tutustua taiteilijoihin ja teoksiin, sekä kuunnella ääniraitoja. Äänitaiteen Pankin kaupassa teoksia voi ostaa. Pankki myös kerää ja jakaa ajankohtaista tietoa äänitaideperformansseista, konserteista ja äänitaidenäyttelyistä, sekä tuottaa uusia teoksia, esiintymismahdollisuuksia ja julkaisuja ja tarjoaa koulutusta.

Äänitaiteen Pankin teokset tullaan tulevaisuudessa tallentamaan Kansalliskirjastoon. Yksi Kansalliskirjaston keskeisistä tehtävistä on palvella tutkijoita ja arkistoida materiaalia tutkimuskäyttöä varten. Akateeminen kiinnostus äänitaidetta kohtaan kasvaa joka vuosi, ja Suomessa tehdään mielenkiintoista tutkimusta aiheesta. Kansalliskirjaston musiikkikirjastoon onkin jo kauan hankittu äänitaide-alan kirjallisuutta, mm. äänimaisemakirjallisuutta ja äänitaiteesta tehtyä tutkimusta. Myös äänitaidegallerioiden määrä Suomessa on kasvanut. Esimerkiksi Helsingissä äänitaiteeseen keskittyneitä gallerioita ovat Akusmata, A Listening Room, Third Space ja Vuorikaiku äänigalleria.
MUU ry:n mukaan äänitaiteen dokumentointi ja arkistointi ovat erityisen tärkeitä, sillä äänitaideteos on usein olemassa vain esityshetkellä, toisin kuin videotaide, jota voidaan esittää useita kertoja tai musiikki, jota nuotitetaan.
Äänitaiteen Pankin toteutusta ovat tukeneet AVEK, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.
 
Äänitaiteen Pankin julkaisupäivänä, maanantaina 22.2.2016, on myös MUU ry:n Päivä Äänitaiteelle, jonka kunniaksi MUU Galleriassa järjestetään avoin työpaja äänitaiteilijoille klo 15-18.