Nastja Säde Rönkkö on Vuoden nuori taiteilija 2019

25.9.2018
Nastja Säde Rönkkö: for those yet to be, Sólheimajökull jäätikkö, Islanti. HD-videoinstallaatio ja teksti.

Vuoden 2019 nuoreksi taiteilijaksi on valittu monipuolisesti mediataiteen, performanssin ja tekstin parissa työskentelevä Nastja Säde Rönkkö. Hänen taiteessaan korostuvat vuorovaikutteisuus ja kommunikaatio.

Helsingissä ja Lontoossa työskentelevä Nastja Säde Rönkkö on valittu järjestyksessä 35. Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Hän saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin sekä mahdollisuuden yksityisnäyttelyihin Tampereen taidemuseossa ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa. Rönkkö työskentelee pääasiassa mediataiteen, performanssin, internetin, tekstin ja installaatiotaiteen keinoin.

”Taiteeni käsittelee sosiaalisia suhteita ja ihmisyyden perusteita: läheisyyttä, empatiaa, ja läsnäoloa, sekä niiden rakenteita ja merkitystä. Taiteessani painottuvat vuorovaikutteisuus ja kommunikaatio. Yhteisöllisyys joko itse teoksen työvälineenä tai teemana on vahvasti läsnä teoksissani. Työskentelyni lähtökohtana on kiinnostus tunteiden roolia kohtaan ja niiden arvoon yhteiskunnassa. Luon teoksissani hetkiä, joissa tarkastelen tunteiden kokemista ja käsittelyä yhteiskunnan eri rakenteissa ja järjestelmissä. Viimeaikaiset projektini ovat tarkastelleet erityisesti tunteiden suhdetta ympäristön tuhoon ja planeettamme tulevaisuuteen. Teosteni keskiössä on yhteisö, ihmisyys, valtasuhteet, kuunteleminen, inhimillisyys ja tulevaisuus”, taiteilija kertoo tiedotteessa.

Rönkkö on valmistunut kuvataiteen maisteriksi (MFA) arvostetusta Slade School of Fine Art -taidekoulusta vuonna 2011. Hän on opiskellut Lontoossa myös Central Saint Martins College of Art and Design -taidekoulussa sekä suorittanut opintoja University of East London -yliopistossa ja Moskovan akateemisessa Surikov-taideinstituutissa.

Vuoden 2019 nuoren taiteilijan valitsi asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat museonjohtaja Taina Myllyharjun lisäksi museonjohtaja Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Janne Laine, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki, Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Vuodesta 1985 saakka jaetulla Vuoden nuori taiteilija -palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Vuoden nuori taiteilija 2019 – Nastja Säde Rönkkö -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 25.5.–11.8.2019 ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 13.9.–3.11.2019.