Nastja Säde Rönkkö toteuttaa Lönnströmin taidemuseon seuraavan nykytaideprojektin

10.12.2020

Maapallon tulevaisuutta pohtiva Nastja Säde Rönkön teos on Lönnströmin taidemuseon viides nykytaideprojekti.

Nastja Säde Rönkkö. Kuva: Aake Kivalo

Lönnströmin taidemuseo on valinnut seuraavaksi toteutettavaksi nykytaideprojektikseen kuvataiteilija Nastja Säde Rönkön projektin Survival Guide for a Post-Apocalyptic Child eli Selviytymisopas maailmanlopun lapselle. Projekti toteutetaan vuosien 2021–2022 aikana.

Survival Guide for a Post-Apocalyptic Child -teoksessa pohditaan maapallon epävarmaa tulevaisuutta useasta eri näkökulmasta. Se yhdistelee mediataidetta, tekstiä ja osallistavaa taidetta, toteutuen monikanavaisen videoteoksen ja kirjamuotoisen selviytymisoppaan muodossa. Lisäksi projektin yhteydessä järjestetään työpajoja, joita pitävät eri alojen asiantuntijat.

Nastja Säde Rönkkö on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee mediataiteen, performanssin, yhteisötaiteen, nettitaiteen ja tekstin parissa. Vuonna 2019 hänet palkittiin Vuoden nuorena taiteilijana. Survival Guide for a Post-Apocalyptic Child -teoksen kautta Rönkkö tutkii muun muassa ilmastoahdistusta, kriisejä ja niistä selviytymistä, vaihtoehtojen löytämistä sekä valtasuhteita. Projektin tavoite on pohtia, luoda ja unelmoida keinoja ja tapoja, joilla selviytyä fyysisistä, henkisistä ja tunteen tasolla tapahtuvista muutoksista.

Raumalainen Lönnströmin taidemuseo on toteuttanut vuodesta 2016 nykytaideprojekteja yhdessä avoimen haun kautta valitun kuvataiteilijan tai taiteilijaryhmän kanssa. Parhaillaan taidemuseo toteuttaa Kelluva saari -projektia yhdessä kuvanveistäjä Raimo Saarisen kanssa. Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen kolmivuotinen Keskustelupuisto-projekti tulee päätökseen kuluvan vuoden aikana.