Näyttelypalkkiot käyttöön Taidemaalariliiton tm•galleriassa

29.3.2022
Gallerian ovi.
TM•galleria Helsingissä alkaa maksaa näyttelypalkkioita taannehtivasti tammikuusta 2022 alkaen. Kuva: Ella-Rosa Harmanen

 

Taidemaalariliitto on päättänyt ottaa käyttöön näyttelypalkkiot liiton tm•galleriassa näyttelyä pitäville taiteilijoille.

Näyttelypalkkiot maksetaan vuoden 2022 alusta lähtien eli ne koskevat kaikkia tämän vuoden näyttelynpitäjiä sekä tulevien vuosien näyttelyiden taiteilijoita. Näyttelypalkkio tarkoittaa taiteilijalle maksettavaa korvausta näyttelyn eteen tehdystä työstä, kuten esimerkiksi näyttelyn ripustuksesta, taideteosten kuljetuksesta ja näyttelyn viestintään osallistumisesta.

– Tämä muutos oli meille nyt taloudellisesti toteutettavissa, ja halusimme tehdä sen heti kun mahdollista. Näin teemme omalta osaltamme taidekentän käytäntöjä reilummiksi, kertoo Taidemaalariliiton toiminnanjohtaja Alina Mänttäri.

Taiteilijoiden ehtoihin liittyvät kysymykset ovat olleet esillä aiemminkin tm•galleriassa. Vuoden 2021 alussa galleria luopui näyttelyvuokrista.

Näyttelypalkkion taso pohjautuu Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän laatimaan ehdotukseen, josta Suomen Taiteilijaseura on laatinut soveltamissuosituksen gallerioille yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa. Ministeriön julkaisussa esitelty malli on suunnattu museoille, joiden näyttelyt ovat yleensä gallerioita pidempiä ja laajempia.

Soveltamissuosituksessa maksettavan näyttelypalkkion suuruus on riippuvainen näyttelytilan koosta, näyttelyn kestosta ja taiteilijamäärästä. Esimerkiksi kolmen viikon yksityisnäyttelyssä tm•galleriassa näyttelypalkkio taiteilijalle tulee olemaan 624 euroa.

Valtio jakaa museoille avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen taidemuseoiden näyttelyissä. Gallerioille ei ole olemassa vastaavaa tukea kuin museoille.