Oikaisu: Oksasenkatu 11 muistuttaa olevansa ilmaisten näyttelyiden pioneeri

10.11.2015
Oksasenkatu 11 -galleria.
Kuva: Oksasenkatu 11.

Helsinkiläisgalleria Oksasenkatu 11 muistuttaa, että se on perustamisestaan lähtien ollut taiteilijoille ilmainen näyttelytila. Galleria kommentoi Taiteilija-lehden julkaisemaa Arte ry:n vastinetta Jussi Koitelan kolumniin.

Oksasenkatu 11 huomauttaa, että Arte ry:n vastineessa Jussi Koitelan kolumniin on asiavirhe. Titanik ei ole ensimmäinen taiteilijavetoinen, näyttelyvuokrista luopuva galleria. Oksasenkatu 11 on ollut taiteilijoille ilmainen heti perustamisestaan vuodesta 2008 lähtien.

Oksasenkatu 11:n pitäjät kertovat maksaneensa galleriavuokrat omista rahoistaan 2008-2012. Ensimmäiset apurahat toimintaansa varten galleria sai 2012. Gallerian tilaa hallinnoi Reitzin säätiö, jota taiteilijakollektiivi kiittää pienestä vuokrasta. Toimintaa ovat tukeneet vuosien varrella Frame, Oskar Öflundin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Svenska Kulturfonden.

Oksasenkatu 11 on voittoa tavoittelematon epäkaupallinen galleria- ja tapahtumatila. Tilassa on mahdollisuus järjestää perinteisiä tai kokeellisia näyttelyitä sekä tapahtumia ja projekteja.

Galleria kertoo tavoitteekseen tuoda yleisön eteen kokeellisempia esittämisen tapoja ilman kaupallisia pyrkimyksiä. Erilaisia tapahtumia, joita tila on mahdollistanut ja mahdollistaa näyttelyiden lisäksi (näyttelyiden ollessa kuitenkin pääosassa) ovat muun muassa kirjojen- ja lehtien julkistamistilaisuudet, ensi-ilta näytökset, konsertit, performanssit, esitykset, luennot ja keskustelutilaisuudet sekä taiteilijoiden kokoontumiset. Toiminnasta päättävät Oksasenkatu 11 -ryhmän jäsenet yhdessä. Osaan järjestetyistä tapahtumista on tullut aloite myös ulkopuolisilta toimijoilta, ja galleriassa järjestetään myös Open Call-näyttelyitä muutaman kerran vuodessa vaihtuvin teemoin, seuraavaksi joulukuussa 2015.

”Pyrimme myöntämään näyttelyaikoja taiteilijoille jotka hyötyvät tilan ominaispiirteistä ja vapaudesta. Koska Oksasenkatu 11 ei peri taiteilijoiltansa vuokraa, se antaa vapauden esittää myös ”tappiollista” taidetta jonka ei tarvitse olla myyvää, kaupallista, helppoa tai edustavaa eikä näyttelyn pitäjän tavoitteena tulisi olla saada pallotarroja seinille. Emme pidä hintoja esillä myynnin toivossa. Jos taiteilija myy jotain, niin se on hänen ja ostajan välinen asia, emme edistä sitä tai puutu siihen, emmekä ota mitään provisioita”, kertoo Oksasenkatu 11 -ryhmä.

Alkuperäisistä perustajajäsenistä ryhmään kuuluu Erika Erre. Poistuneiden tilalle ovat tulleet kuvataiteilijat Jani Anders Purhonen, Hanna Marno, Jenny Suhonen, Ella Tahkolahti ja Pia Euro. Oksasenkatu 11 ei ole rekisteröity yhdistys, vaan ryhmä vapaaehtoistyötä tekeviä taiteilijoita.