Oksasenkatu 11 täyttää 20 vuotta – Suvi Nurmen näyttely käy läpi gallerian historiaa

16.2.2016

 

Suvi Nurmi: Efkrasis
Suvi Nurmi: Ekfrasis

 

Oksasenkatu 11:n  galleriatilan ottamisesta taiteen käyttöön tulee kuluneeksi nyt tasan 20 vuotta. Kuvataiteilija Suvi Nurmen yksityisnäyttely pureutuu tilaa koskeviin muistoihin ja mielikuviin. Näyttelyä varten taiteilija on kerännyt yli 15 tuntia haastattelumateriaalia.

Vuonna 1996 Oksasenkatu 11:ssä aloitti toimintansa kulttimaineeseen kohonnut galleri leena kuumola. Kriitikkonakin palkittu Kuumola tarjosi taiteilijoille ilmaiset näyttelytilat ensimmäisenä galleristina Helsingissä ja suosi ennen kaikkea kokeellista video- ja tilataidetta. Samaa epäkaupallista linjaa on jatkanut tilassa nykyään toimiva, taiteilijaryhmän pyörittämä Oksasenkatu 11. Välissä tila toimi hetken aikaa Kuvataideakatemian galleriana.

Kuvataiteilija Suvi Nurmi kertoo, että kun hänet kutsuttiin pitämään yksityisnäyttely Oksasenkatu 11:ssä, hän otti lähtökohdakseen tilan värikkään historian ja etenkin ihmiset tapahtumien takana. Nurmi haastatteli Ekfrasis-näyttelyä varten yli kahtakymmentä henkilöä, joille tila oli tavalla tai toisella tuttu. Erityisesti taiteilijaa kiinnosti se, miten eri tavoin galleriatilan fyysiset puitteet sanallistettaisiin, kun apuna olisivat pelkät muistot ja mielikuvat.

Näyttely on esillä Oksasenkatu 11:ssä 17.-28.2.2016.

Viisi vuotta sitten Kuvataideakatemiasta valmistuneen Suvi Nurmen taiteesta tekee poikkeuksellista se, että hän työskentelee kuvataiteilijana sanojen keinoin. Vuonna 2015 Nurmelle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston kolmivuotinen apuraha. Harvinainen tunnustus kertoo osaltaan siitä, että Nurmen poikkitaiteellinen tyyli koetaan kiinnostavana.

”Haastattelin tilan entisiä ja nykyisiä pyörittäjiä, oman näyttelynsä tilassa joskus pitäneitä taiteilijoita sekä satunnaisia näyttelyvieraita. Joukossa oli useita taidekentän pitkän linjan ammattilaisia”, Nurmi kertoo.

”Yksi haastateltavista oli työskennellyt tilassa 1990-luvun alussa, kun siinä toimi antikvariaatti. Haastateltavaksi pääsi myös Oksasenkatu 11:n entinen isännöitsijä, joka pystyi raottamaan talon historiaa 1950-luvulta saakka.”

Nurmen teoksissa teksti on pääosassa niin kirjoitetussa kuin puhutussakin muodossa. Tässä näyttelyssä taiteilija kuitenkin laajentaa ilmaisuaan myös kuvallisempaan suuntaan, sillä yksi teoksista tulee olemaan haastateltujen piirtämistä pohjapiirroksista muodostuva animaatio.