Outi Pieski sai Suomen Taideakatemian palkinnon

30.5.2017

 

Outi Pieski. Kuva: EMMA

Suomen Taideakatemian palkinto annetaan tänä vuonna kuvataiteilija Outi Pieskille (s.1973).

Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto on arvoltaan 25 000 €. Palkinto toteutetaan yhteistyössä Espoon modernin taiteen museo EMMAn kanssa siten, että palkintoon sisältyy julkaisu ja yksityisnäyttely EMMAssa. Outi Pieskin näyttely nähdään EMMAssa ensi vuonna.

Suomen Taideakatemian palkinto

Myönnetty aiemmin Tuomas A. Laitiselle vuonna 2013 ja vuonna 2015 Camilla Vuorenmaalle.

Tänä vuonna ehdokkaat olivat Jani Ruscica, Outi Pieski ja Emma Rönnholm.

Palkinto myönnetään suomalaiselle taiteilijalle, joka on parhaassa luomisvireessä, ja jonka tuotanto ansaitsee laajempaa näkyvyyttä ja tunnettuutta.

Tärkeänä kriteerinä pidetään myös palkittavan taiteilijan kansainvälistä kiinnostavuutta.

Palkinnon perusteluna ovat Pieskin taiteen erityisyys, ainutlaatuisuus ja ajankohtaisuus.

Pieskin saamelaiskulttuurista ammentava tuotanto kantaa tärkeitä ajankohtaisia sisältöjä, mutta hän kertoo viestinsä taiteen hienovaraisella kielellä, abstrahoidusti. Hänen taiteensa ei agitoi saamelaispolitiikkaa, vaan nostaa esille vähemmistökulttuurin asiaa leikitellen saamelaiseen käsityöperinteeseen liittyvillä väreillä, muodoilla ja menetelmillä sekä viittauksilla pohjoisen valoon ja maisemaan.

Palkinnon perustelujen mukaan Pieskin teoksissa nämä elementit saavat myös aivan uusia, alkuperästään irtoavia assosiaatioita, joihin taiteilija johdattaa tuomalla teoksiin viittauksia omasta henkilökohtaisesta kokemuspiiristään. Niin maalaukset kuin kookkaat ja materiaalisesti runsaat tilainstallaatiot huokuvat keveyttä, herkkyyttä ja aineettomuutta. Pieskin kolorismi ja tilallisuus ovat vahvasti katsojia luokseen houkuttelevia. Palkintolautakunnan mukaan Pieskillä on loistavat edellytykset luoda EMMA – Espoon modernin taiteen museoon pysäyttävä, erityislaatuinen näyttely, joka kutsuu katsojat eläytymään hänen luomaansa omanlaiseen maailmaan.

Suomen taideakatemian asettamaan palkintolautakuntaan kuuluivat Taideakatemian puheenjohtajan, taidemaalari Antti Linnovaaran johdolla EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama, kuvataiteilija Anitta Ruotsalainen ja Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola.