Pääkaupunkiseudun museot rikkoivat kävijäennätyksiä 2016

3.1.2017
HAMin vetonaula 2016 oli Yajoi Kusaman retrospektiivi. © Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo/ Singapore; Victoria Miro Gallery, London; David Zwirner, New York, © Yayoi Kusama
HAMin vetonaula 2016 oli Yayoi Kusaman retrospektiivi. © Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo/ Singapore; Victoria Miro Gallery, London; David Zwirner, New York, © Yayoi Kusama

Viime vuosi oli ennätyksellisen vilkas monissa pääkaupunkiseudun museoissa. HAM rikkoi kaikkien aikojen kävijäennätyksensä, kun Tennispalatsin näyttelyissä kävi yhteensä 253 000 kävijää. Helsingin kaupungin museot puolestaan vetivät yhteensä yli 400 000 kävijää etenkin uuden Helsingin kaupunginmuseon ansiosta. Ennätysvuodesta kertoo myös Keravan Sinkka.

HAMin viime vuoden vetonaula oli lokakuussa avautunut japanilaistaiteilija Yayoi Kusaman näyttely In Infinity, joka houkutteli Tennispalatsiin kolmessa kuukaudessa yli 154 000 kävijää. Näyttely on ensimmäinen Pohjoismaissa nähty retrospektiivi Kusaman tuotannosta ja se jatkuu 22.1.2017 saakka.

Kusaman näyttelyn lisäksi kävijöitä houkuttelivat erityisesti Ai Weiwein näyttely vuoden alussa sekä kesällä ensimmäistä kertaa laajasti Heinon taidesäätiön kokoelmia esitellyt näyttely Rakkaudella Heino. Myös oheistapahtumat kiinnostivat. HAMissa toteutettiin vuoden aikana lähes 300 työpajaa ja 600 näyttelyopastusta. Kaikkiaan Tennispalatsissa oli viime vuonna 16 näyttelyä.

”Olemme onnistuneet madaltamaan kynnystä astua taidemuseoon. HAMiin ovat löytäneet nuoret ja monet ihmiset, joille taidemuseoissa vieraileminen ei välttämättä kuulu arkeen. HAM on tuonut suuren yleisön tietoisuuteen kaksi kansainvälistä klassikkoa, Ai Weiwein ja Yayoi Kusaman. Näyttelyiden yleisösuosio on osoitus siitä, miten hieno museokaupunki Helsinki tänä päivänä on”, HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila toteaa tiedotteessa.

Helsingin kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluvissa museoissa kävi vuonna 2016 yhteensä 401 181 museovierasta. Se on lähes kaksinkertaisesti aiempaan ennätykseen nähden. Suurimman kävijämäärän, 315 334, keräsi toukokuussa Senaatintorin kulmalla avautunut uusi Helsingin kaupunginmuseo. Kaikkiin Helsingin kaupunginmuseon museoihin on aina vapaa pääsy.

Keravalla taide- ja museokeskus Sinkassa vieraili viime vuonna 17 909 kävijää. Sinkka pitää määrää ennätyksellisenä siitä huolimatta, että museo oli kesällä suljettu remontin takia. Kasvua edelliseen vuoteen kertyi yli 40 %. Huomiota keräsi etenkin  yhdysvaltalaisen virkkaajataiteilija Olekin innoittamana pinkiksi virkattu talo Keravan keskustassa, joka herätti myös maailman medioiden kiinnostuksen.

Keravan pinkki talo tuli myös tukeneeksi paikallista taide-elämää tekemällä talossa toimivan Galleria Allin näyttelytarjonnan tutuksi yhä useammalle. Varovasti arvioiden Allin kävijämäärä kymmenkertaistui syksyn aikana. Pinkki talo on osa Keravan taidemuseon Näkyväksi neulottu -näyttelyä, josta on tulossa yksi Taide- ja museokeskus Sinkan vetonauloista.