Pasi Soukkala on Kettukin vuoden taiteilija

1.3.2016
Pasi Soukkala. Kuva: Rosemarie Särkkä.
Pasi Soukkala. Kuva: Rosemarie Särkkä.

Mänttäläinen Pasi Soukkala on valittu Kettukin Vuoden 2016 taiteilijaksi. Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki KETTUKI ry nimittää vuosittain Kettukin Vuoden taiteilijan avoimen hakumenettelyn kautta. Pasi Soukkalan valitsi Vuoden taiteilijaksi ehdokkaiden joukosta taidekuraattori, galleristi Veikko Halmetoja. Soukkala palkitaan yksityisnäyttelyllä ja stipendillä.

Pasi Soukkala (s.1963) on itseoppinut taiteilija. Hänen töitään on ollut esillä useissa yhteis- ja yksityisnäyttelyissä Mäntän seudulla ja hän on ollut Mäntän taideseuran jäsen vuodesta 1993. Soukkala työskentelee kotonaan lähes päivittäin ja käy työtoiminnassa Satakielen toimintakeskuksessa.

Pasi Soukkala työskentelee piirtämällä. Hän käyttää lyijykynää ja puuvärejä luoden yksityiskohtaisia maailmoja, joissa kaikille tutut eläinhahmot, kasvit ja symbolit muodostavat samaan aikaan kauniin pinnan, mutta myös tarinallisen ulottuvuuden. Soukkalan piirrosjälki on omaleimainen ja perustuu viivan tasaiseen rytmiin. Pienet väripinnat ovat kuin mosaiikkia. Soukkala on yksi omaleimaisimpia piirtäen työskenteleviä suomalaisia taiteilijoita.

Piirtämisestä kovasti nauttiva Soukkala kommentoi valintaansa maltillisesti: ”Hyvältä tämä tuntuu ja on hienoa saada vielä palkintokin.”

Pasi Soukkalan yksityisnäyttely nähdään ARTag Galleryssa Helsingissä lokakuussa 2016.

”On hienoa päästä esittelemään Pasi Soukkalan taidetta Helsingissä. Olen Pirkanmaalla työskennellessäni päässyt tutustumaan teoksiin pitkältä ajalta, mutta emme ole työskennelleet aiemmin yhdessä. Soukkalan näyttely on osa ARTag Galleryn syksyn näyttelykalenteria. Uskon sen herättävän kiinnostusta ja huomiota nykytaiteen ystävissä” kommentoi Soukkalan näyttelyn kuratoiva Veikko Halmetoja.

Vuonna 2016 Kettukin Vuoden taiteilija tulee saamaan ensimmäistä kertaa stipendin. Assi ja Erkki Liikanen ovat lahjoittaneet Kansan Sivistysrahaston nimikkorahastonsa kautta 1000 euron stipendin Vuoden taiteilijalle myönnettäväksi. Kettukin vuoden taiteilijoita on valittu vuodesta 2004 saakka.