Paul O’Neill Checkpoint Helsingin johtoon

15.6.2017

Nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsingin johtajaksi on valittu irlantilainen kuraattori, taiteilija ja opettaja Paul O’Neill. O’Neill siirtyy tehtävään New Yorkista, jossa hän on toiminut Bard Collegen kuraattoriohjelman johtajana vuodesta 2013.

Paul O´Neillillä on monipuolinen tausta kansainvälisellä nykytaidekentällä. Hän on kuratoinut lukuisia näyttelyjä ja julkisen tilan teoksia ympäri maailmaa. Hän on myös tuottelias kirjoittaja ja tutkija sekä aktiivinen keskustelija, jonka erityisalaa ovat kuratointi, julkinen taide ja näyttelyhistoria. Hän on opettanut tunnetuissa taideoppilaitoksissa kuten Lontoon Goldsmith Collegessa, De Appel -kuraattoriohjelmassa Amsterdamissa ja työskennellyt erilaisissa julkisen taiteen organisaatioissa, kuten Bristolin Situationsissa. O’Neill on ensimmäinen ulkomailta tuleva taideorganisaation johtaja Suomessa.

“Olemme iloisia, että saamme Paulin kaltaisen kansainvälisesti verkostoituneen visionäärin organisaatiomme johtoon. Nimityksellä haluamme myös tuoda uutta virtaa koko kentälle ja avata mahdollisuuksia maan rajojen ja sen vakiintuneiden piirien ulkopuolelta tulevalle toimijalle. Checkpointin missiona on alusta alkaen ollut alan rakenteiden ja toimintatapojen uudistaminen ja sellaisen mahdollistaminen, mikä täällä ei muuten toteutuisi”, Checkpoint Helsingin puheenjohtaja Kaija Kaitavuori sanoo tiedotteessa.

Checkpoint Helsingin toiminta oli katkolla syksyllä 2016, mutta Koneen Säätiön myöntämän kolmivuotisen rahoituksen avustuksella organisaatiota on käynnistetty kevään aikana uudestaan. Checkpoint Helsingin toimintaan on luvassa uudistuksia: organisaatio saa uuden nimen ja O’Neillin kanssa työt aloittaa uusi henkilöstö. Toiminnan ytimessä säilyvät kuitenkin kansainvälisten kuraattorien ja taiteilijoiden tilausprojektit.

“Otan innolla vastaan haasteen johtaa uutta taideorganisaatiota Helsingissä ja kehittää sen paikallista, kansallista ja kansainvälistä asemaa. On harvinainen mahdollisuus päästä rakentamaan organisaatiota ja sen ohjelmistoa näin alkuvaiheesta. Aion laajentaa Checkpointin ja sen omistautuneen hallituksen tähän asti tekemää työtä, ja luoda yhteistyöhön nojaavan kuratoinnin mallin, jossa taide, kriittinen keskustelu ja erilaiset yleisöt ovat vuorovaikutuksessa”, O’Neill sanoo tiedotteessa.