Pertti Kurikka on Kettukin Vuoden taiteilija 2019

1.6.2018
Pertti Kurikka aloitti musiikkiuransa Lyhty ry:n Musiikkityöpajassa vuonna 2004. Hän siirtyi eläkkeelle Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeestään vuonna 2016. Kuva: Pekka Elomaa.

Viime vuosina avoimeen hakuun perustunut Kettukin Vuoden taiteilija -nimitys annetaan tänä vuonna suoraan Pertti Kurikalle tunnustuksena hänen elämäntyöstään kulttuurin parissa. Kettukin Vuoden taiteilijoita on nimetty vuodesta 2004.

Useimmiten Kettukin tunnustuksen on saanut suomalainen kuvataiteilija, mutta tällä kertaa Vuoden taiteilijaksi valittiin helsinkiläinen Pertti Kurikka. Kurikka on monipuolinen taiteilija ja hänen punk-yhtyeensä, Pertti Kurikan Nimipäivät, on vaikuttanut suomalaisessa yhteiskunnassa koko vammaisliikkeen kehitykseen. Vuonna 2016 lopettanut yhtye teki useita levytyksiä, kaksi dokumenttielokuvaa, satoja keikkoja ympäri maailman, ja edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 2015.

Kurikka on aina ollut kiinnostunut piirtämisestä sekä kauhutematiikasta. Hänen alter egonsa, Kalevi Helvetti, on muusikko, esiintyjä, runoilija, kirjoittaja ja kuvataiteilija. Kalevi Helvetin tunnetäyteiset, makaaberit kuvat kertovat usein huumorin höystämänä sisäisistä peloista. Lukuisten live-esiintymisien lisäksi Kalevi Helvetillä on ollut myös yksityisnäyttely ja hänet valittiin Mäntän kuvataideviikoille vuonna 2016. Kalevi Helvetin runoista ja piirustuksista on myös julkaistu kirja vuonna 2014.

”Minusta tämä tunnustus tuntuu paremmalta. Tämä asia on erittäin hyvä ja hommat lähtee taas eteenpäin ja oikein! Olen erittäin tyytyväinen, minä olen taiteilija! Minun työt ovat pelottavia, jotkut saattavat nähdä painajaisunia ja saada unihalvauksia jossa sänky lähtee lentoon”, kommentoi Pertti Kurikka valintaansa Kettukin tiedotteessa.

”Taide on siitä hyvä asia että sitä voi tehdä omassa kodissakin. Kotona yleensä piirrän mono- ja stereolaitteita, televisioita, autoja, kuorma-autoja, traktoreita ja tiejyräkarhuja. Kauhujuttuja en piirrä kotona. Niitä piirrän silloin kun muuntaudun Kalevi Helvetiksi. Kotona minä olen Pertti.”

Kettukin Vuoden taiteilijoita on valittu vuodesta 2004 saakka. Tunnustuksella halutaan tuoda esiin omaäänisiä taiteilijoita. Vuoden taiteilijalle järjestetään yksityisnäyttely ja myönnetään tuhannen euron stipendi, jonka mahdollistaa Assi ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa.

Vuonna 2002 perustettu KETTUKI ry (Ent. Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry) toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja erityistaidetoiminnan alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona. Kettuki edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa. Kettukin päämääränä on yhdenvertainen taide.