Pilvi Takala edustaa Suomea Venetsian biennaalissa 2021

5.2.2020
Kuraattori Christina Li ja taiteilija Pilvi Takala Helsingissä 2020. Kuva: Ida Enegren / Frame Contemporary Art Finland

Pilvi Takala tarkastelee teoksissaan yhteiskunnan rakenteita ja eri konteksteissa ilmeneviä käyttäytymismalleja.

Taiteilija Pilvi Takala on valittu Suomen paviljonkiin 59. Venetsian taidebiennaalissa vuonna 2021. Näyttelyn kuratoi Christina Li ja tuottaa Frame Contemporary Art Finland. Takala käsittelee performatiivisia interventioitaan kuvaavissa videoteoksissa yhteiskunnan rakenteita sekä vakiintuneita käyttäytymismalleja. Hänen teoksiaan on ollut laajasti esillä kansainvälisissä näyttelyissä ja tapahtumissa.

“Olen todella innoissani päästessäni tekemään uuden teoksen Venetsiaan ja Suomen paviljonkiin. Työskentelytapani on hidas ja vaatii usein pitkän tutkimusjakson, joten olen kiitollinen Framelle, joka antoi mahdollisuuden tehdä teosehdotuksen hyvissä ajoin. Olen jo päässyt aloittamaan taustatutkimuksen, mikä mahdollistaa sen, että minun ei tarvitse tehdä kompromisseja, vaan pääsen toteuttamaan parhaan mahdollisen teoksen näyttelyyn”, Takala sanoo.

Biennaalin Suomen näyttelyn taiteilija ja kuraattori valitaan joko kutsumenettelyllä tai avoimella haulla. Kutsumenettelyä käytettiin viimeksi vuonna 2015.

“Venetsian biennaalin taiteilijavalintoihin liittyvät kansainväliset käytännöt vaihtelevat avoimista hauista suoriin kutsuihin. Kutsumenettely tarjoaa sekä taiteelliselle työskentelylle että rahoituksen hankinnalle enemmän aikaa”, Framen toimitusjohtaja Raija Koli kertoo.