Pohjois-Savon taidepalkinto kuvanveistäjä Taru Mäntyselle

8.11.2019
Kuva: Riitta Vähävihu

Taru Mäntysen laaja tuotanto kattaa uniikkeja pienoisveistoksia ja yli 40 julkista teosta.

Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Savon taidetoimikunta on palkinnut varkautelaisen kuvanveistäjä Taru Mäntysen työstään kuvanveiston ja modernin pronssivalutyön edistäjänä. Taidepalkinnon suuruus on 5 000 euroa. Mäntysen yli 40 vuoden ajalle levittyvä taiteellinen tuotanto kattaa uniikkeja pienoisveistoksia sekä yli 40 julkista teosta.

Taru Mäntysen teosten aiheena on tavallisesti ihminen, eläin tai näistä syntyvä myyttinen metamorfoosi. Teoksissa kehon kieli, eleet ja asennot ilmentävät voimakkaita tunnetiloja, ja ne vievät ajatukset arkaaiseen kuvakieleen, mytologiaan, kalliotaiteeseen ja Kalevalan runoaiheisiin. Pronssin lisäksi taiteilija käyttää muita metalleja ja eloperäisiä materiaaleja, kuten villaa.

Pohjois-Savon alueella on lukuisia Mäntysen teoksia. Yksi Kuopion tunnetuimmista veistoksista, savolaista torimyyjää kuvaava Siskotyttö (1984) on hänen tuotantoaan. Varkaudessa Mäntysen veistoksia on yksitoista, Leppävirralla kaksi ja Kuopiossakin useita. Viimeisimpiä Mäntysen julkisia taideteoksia on kutsukilpailun voittanut metsäsuomalaisten muistomerkki Kaskisavut (2015) Norjan Kirkkoniemessä.

Mäntynen nimitettiin Suomen Kuvanveistäjäliiton kunniajäseneksi vuonna 2013.

Pohjois-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Vuosittain jaettava taidepalkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.