Postin taidepalkinto kuvataiteilija Janne Laineelle

23.4.2020
Janne Laineen Iltarusko-teos syksyllä ilmestyvässä postimerkissä. Kuva: Posti

Postin taidepalkinnon voittaneen Janne Laineen taidegrafiikkaa nähdään syksyllä kahdessa postimerkissä.

Posti on myöntänyt vuoden 2020 postimerkkitaidetta edistävän palkinnon kuvataiteilija Janne Laineelle. Postin taidepalkintoon kuuluu 10 000 euron arvoinen rahapalkinto ja postimerkkijulkaisu taiteilijan töistä. Laineen taidegrafiikkaa nähdään kahdessa postimerkissä ensi syyskuussa.

Janne Laine on Tampereella ja Mäntässä työskentelevä kuvataiteilija. Hän on tunnettu erityisesti maisemakuvistaan, jotka yhdistävät valokuvaa ja taidegrafiikkaa. Laine käyttää taiteessaan usein heliogravyyritekniikkaa.

”Heliografia yhdistää luontevasti valokuvauksen ja taidegrafiikan hyvät puolet. Otan ensin valokuvan ja valotan sen kuparilaatalle, jota syövytän sävy sävyltä ja vedostan valmiin kuvan huokoiselle paperille. Näin pääsen muokkaamaan kuvaa haluttuun suuntaan pois valokuvan liiallisesta tarkkuudesta”, Laine kuvailee työskentelyään.

Posti haluaa nostaa taidepalkinnolla postimerkkien arvostusta ja asemaa. Syyskuussa julkaistaviin postimerkkeihin valittiin Laineen tuotannosta valittiin kaksi kuvaa: Iltarusko ja Duetto.

”Janne Laineen taidegrafiikka soveltuu sisältönsä ja muotonsa puolesta erinomaisesti postimerkkeihin, joista välittyvät hienosti myös hänen käyttämänsä heliografiatekniikan sävyt. Laineen kuvien kautta voi tehdä retken metsään ja astua sisään omaan mielenmaisemaan”, Postin taidetoimikunnan johtaja Tommi Kantola sanoo.

Postin taidepalkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.