Presidentti Koiviston hautamuistomerkki paljastetaan sunnuntaina

21.11.2018
Havainnekuva Perttu Saksan teosehdotuksesta Kartta. Kuva: Valtioneuvoston kanslia.

Kuvataiteilija Perttu Saksan suunnittelema muistomerkki Kartta julkistetaan ensi sunnuntaina Hietaniemen hautausmaalla. Yleisradio välittää tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastetaan kutsuvierastilaisuudessa Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä sunnuntaina 25. marraskuuta. Muistomerkin on suunnitellut kuvataiteilija Perttu Saksa. Yleisradio välittää tilaisuuden suorana lähetyksenä kello 11.50 alkaen.

Valtioneuvoston kanslia julkisti tammikuussa 2018 yleisen taidekilpailun hautamuistomerkin suunnittelemiseksi. Teosehdotuksia vastaanotettiin määräaikaan mennessä 138. Kilpailun voittajaksi valittiin Saksan ehdotus ”Kartta”, mustasta diabaasikivestä tehty paasi, jonka kivenlohkareet on yhdistetty kultauksella. Kilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran kuvataidekilpailujen sääntöjä.

Tilaisuuteen osallistuu muun muassa presidentti Koiviston omaisia, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio sekä valtioneuvoston ja eduskunnan edustajia.

”Vaikka ehdotuksessa voi nähdä yhtymäkohtia nöyryyttä ja ajan arvokkuutta painottavaan keramiikkataiteeseen tai pirstaloituvaan maailmanpolitiikkaan, teos toimii ensisijaisesti itsenäisenä ja monitulkintaisena kunnianosoituksena eheydelle. Eroosio on kuluttanut kiven palasiksi, mutta uudelleenkoottu kokonaisuus on inhimillisempi ja enemmän kuin alkuperäinen täydellisyys”, palkintolautakunta luonnehti teosvalintaa keväällä.