Prosenttiperiaate laajenee esittäviin taiteisiin

4.9.2015Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen esitteli perjantaina tiedotustilaisuudessa kulttuurin ja taiteen kärkihankkeen suunnitelmia. Hän esittää kulttuurille ja taiteelle 10 miljoonan euron lisärahoitusta. Vielä perjantaina ei selvinnyt, miten rahat jakautuvat ja millä tavoin prosenttiperiaatetta edistetään tällä hallituskaudella.

Hallitus nosti keväällä ilmestyneessä muutosohjelmassaan kulttuurin ja taiteen hallituskauden kärkihankkeisiin. Tänään suunnitelmia tarkennettiin tiedotustilaisuudessa, jossa vastuuministeri Sanni Grahn-Laasonen esitteli kärkihankkeiden päälinjoja ja aikataulua.

”Olen iloinen siitä, että vaikeina aikoina voidaan panostaa kulttuuriin”, ministeri sanoi.

Kulttuuria ja taidetta edistetään kärkihankkeessa kahdella tavalla: lasten ja nuorten taide- ja kulttuuritarjontaa sekä palvelujen saavutettavuutta parannetaan ja toisaalta prosenttiperiaatetta laajennetaan myös muille kuin visuaalisille taiteenaloille. Prosenttiperiaatteen laajentamisessa puolestaan on kaksi vaihetta. Niistä ensimmäinen alkaa maaliskuussa 2016 ja jälkimmäinen keväällä 2017. Tarkempia suunnitelmia ministeri ei vielä kommentoinut. Kaikkiaan kärkihankkeen budjetti on 10 miljoonaa.

Kuvataide ja hallituksen kärkihankkeet

  • Hallituksella on yhteensä viisi päätavoitetta ja 26 kärkihanketta
  • Kuvataidetta koskee kärkihanke, jossa parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta
  • Kärkihankkeiden rahoitukset neuvotellaan budjettiriihessä ensi viikolla
  • Eduskunta hyväksyy talousarviot joulukuussa
  • Prosenttiperiaatetta laajennetaan kahdessa vaiheessa: ensimmäinen alkaa maaliskuussa 2016 ja toinen toukokuussa 2017
  • Vielä on epäselvää, mikä on kuvataiteen rooli kärkihankkeessa

Hallituksen ajatus on, että prosenttiperiaate voitaisiin laajentaa kuvataiteesta myös esittäviin taiteisiin. Ennen kaikkea ministeri Grahn-Laasonen toivoo, että prosenttiperiaatteen toteuttamisen hyvät käytännöt voidaan laajentaa uusille taiteenaloille. Esittävien taiteiden lisäksi hän painottaa taiteen merkitystä sosiaali- ja terveysaloilla.

”Uskon, että prosenttiperiaate voi olla huima juttu sosiaali- ja terveysalalla”, Grahn-Laasonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Toistaiseksi ministeri ei tarkentanut, millä tavoin kuvataide on mukana uusissa prosenttiperiaatesuunnitelmissa. Tällä hetkellä prosenttiperiaate toteutuu rakentamisessa, jossa se on vakiintunut tapa hankkia taidetta. Periaatteen mukaisesti noin prosentti rakentamisen kustannuksista käytetään taiteeseen. Esittävää taidetta periaatteella on toteutettu mm. Helsingin Kalasatamassa, jossa alueen ympäristötaidehankkeessa toteutetaan sekä pysyviä että väliaikaisia taideteoksia että myös tapahtumia. Prosenttiperiaatetta on edistetty edellisen hallitusohjelman mukaisesti Prosentti taiteelle -hankkeessa, joka päättyy tänä vuonna.

Seuraavaksi hallituksen kärkihankkeiden rahoitusta käsitellään budjettiriihessä, jossa päätetään, kuinka paljon hankkeet saavat rahaa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Samalla tarkentuu, miten rahat jakautuvat kärkihankkeen sisällä.