Risto Pentikäinen voitti Seinäjoen Keskustorin taidekilpailun – torille nousee jättiläishorsma

25.10.2017
Risto Pentikäisen teosehdotus Horsma.

Seinäjoen Keskustorin valtakunnallinen taidekilpailu on ratkennut. Kilpailun voitti kuopiolainen kuvataiteilija ja teollinen muotoilija Risto Pentikäinen teosehdotuksellaan Horsma.

Keskustorin taidekilpailun palkintolautakunta valitsi yli 50 kilpailuehdotuksen joukosta kolme teosta palkintosijoille, lisäksi kaksi sai kunniamaininnan. Palkituista ehdotuksista Seinäjoen kaupunki pyrkii toteuttamaan voittaneen teosehdotuksen lisäksi myös toiseksi sijoittuneen. Teokset rahoitetaan taiteen prosenttiperiaatteella.

Kuopiolaisen kuvataiteilijan ja teollisen muotoilijan Risto Pentikäisen voittanut teosehdotus on nimeltään Horsma. Toiselle sijalle nousi helsinkiläisen valokuvataiteilija Sirpa Päivisen teosehdotus Rapakko ja kolmannelle helsinkiläisen arkkitehdin Kai van der Puij’n teosehdotus Parvi. Tunnustuspalkinnot saivat riihimäkeläinen taiteilijapari Sampo Malin ja Laura Kauppinen teosehdotuksellaan Kutsu sekä kuvataiteilija Riitta Kopra teosehdotuksellaan Muinaiset kalat.

Voittajaehdotuksen ansioiksi palkintolautakunta katsoi omaperäisen idean, erottuvuuden ja värikkyyden. Horsma on maalatusta teräksestä valmistettu 4,7 metrinen veistos, jonka aiheena on maitohorsman kukka. Risto Pentikäinen kertoo teosehdotuksensa taustoista:

“Haluan teosteni kautta tuoda näkyväksi teosten sijoituspaikkojen ja niiden ympäristöjen kulttuurillisia ja historiallisia sisältöjä sekä merkityksiä. Horsma on Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka ja tietääkseni tästä aiheesta ei ole tehty taideteosta tässä mittakaavassa aiemmin. Sisällöltään teos viittaa luonnon uudistumiseen, kukoistukseen ja kasvuun. Teoksen tavoitteena on toimia uuden Keskustorin helposti tunnistettavana maamerkkinä, joka luo alueelle omaa identiteettiä, sekä ennen kaikkea tuoda iloa ja hyvää mieltä kaupunkilaisille sekä kaupungissa vieraileville ihmisille.”

Risto Pentikäisen aiempia julkisia teoksiaan on Rovaniemellä, Nastolassa sekä Jyväskylässä.

Kaikki palkitut teosehdotukset on esitelty Seinäjoen nettisivuilla www.seinajoki.fi/taidekilpailu, ja näyttelyssä Epstorilla (Kalevankatu 4, Seinäjoki) 24. – 31.10.