Ruotsin valtiollisiin museoihin pääsee ilmaiseksi ensi vuonna

16.9.2015Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen
Tukholman Moderna Museetiin pääsee ensi vuodesta lähtien ilmaiseksi. Kuva: Moderna Museet / Åsa Lundén
Tukholman Moderna Museetiin pääsee ensi vuodesta lähtien ilmaiseksi. Kuva: Moderna Museet / Åsa Lundén

Ruotsin 18 valtiolliseen museoon pääsee ensi vuodesta lähtien ilmaiseksi. Taidemuseoista mukana ovat mm. Tukholman ja Malmön Moderna Museum. Ruotsin hallitus tukee ilmaista sisänpääsyä 8 miljoonalla eurolla. Suomen museot ovat 2000-luvulla joutuneet rajaamaan ilmaista sisäänpääsyä.

Ruotsin hallitus haluaa poistaa pääsymaksut valtiollisiin museoihin. Hallituksen mukaan uudistus on mahdollista toteuttaa noin kahdeksan miljoonan euron lisärahoituksella museoille. Jos hallituksen suunnitelma toteutuu, pääsymaksut poistuvat valtiollisista museoista ensi vuoden alussa.

”Museoiden aarteet ovat yhteisiä ja kokoelmat ovat kaikkia varten. Siksi on luonnollista, että kaikille annetaan mahdollisuus päästä katsomaan yhteistä perintöämme. Vapaa sisäänpääsy mahdollistaa, että uudet ihmisryhmät pääsevät käymään museoissa”, sanoo Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke hallituksen julkaisemassa tiedotteessa.

Edellisen kerran vapaata sisäänpääsyä kokeiltiin Ruotsissa 2005 ja 2006. Kävijämäärät kasvoivat merkittävästi. Porvarillinen allianssihallitus lopetti käytännön 2007, ja nosti sen sijaan ilmaisen sisäänpääsyn yläikärajaa 19 vuoteen.

Suomessa Helsingin kaupunginmuseo poisti pääsymaksut kaupunginvaltuusto päätöksellä 2008. Ensimmäisenä vuonna kävijämäärä kasvoi 112 prosenttia. Monet suomalaiset taidemuseot ovat joutuneet rajoittamaan ilmaista sisäänpääsyä. Esimerkiksi Kiasmaan on 200-luvun alussa vapaa sisäänpääsy kerran viikossa. Tällä hetkellä ilmaispäivä on kerran kuussa. Kiasma kuitenkin on pidentänyt ilmaispäiväänsä illan tunneista koko päivän mittaiseksi.

Suomessa museoiden tukea ollaan leikkaamassa, päinvastoin kuin Ruotsissa. Museoliitto on ilmaissut pettymyksensä valtiovarainministeriön talousarvioon, joka leikkaisi museoiden valtionosuuksia ensi vuonna lähes kahdeksan prosenttia. Uudet leikkaukset kohdistuvat sekä budjetti- että veikkausvoittovaroista maksettavaan osuuteen.