Saara Ekström ja neljä muuta kuvataiteilijaa palkittiin eri taidetoimikuntien taidepalkinnoilla

28.11.2017

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt turkulaiselle kuvataiteilijalle Saara Ekströmille taidepalkinnon. Myös Keski-Suomen ja Pohjanmaan taidetoimikunnat ovat jakaneet taidepalkinnot kuvataiteilijoille. Keski-Suomien taidepalkinnon sai valokuvaaja Matti Salmi. Pohjanmaan taidetoimikunta palkitsi kaksi kuvataiteilijaa, Tiina Laasosen ja Jaakko Pernun.

Taidetoimikunnat jakavat 5000 euron arvoisia taidepalkintoja, jotka maksetaan veikkausvoittovaroista.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta kertoo Saara Ekströmin hämmästyttäneen uransa alusta saakka omaperäisellä taiteellisella näkemyksellään.  Ekström on tehnyt taidetta jo kolmen vuosikymmenen ajan. Hän työskentelee pääosin video- ja valokuvateosten sekä tilataiteen parissa. Ekströmin taidetta on esillä esimerkiksi Turun kaupunginkirjastossa.

”Hänen teoksissaan arvoituksellinen tunnelma yhdistyy odottamattomaan. Teokset avaavat tavanomaisesta poikkeavia näkökulmia maailmaan, tekevät arkisesta runollista ja kääntävät ruman kauniiksi”, kuvaillaan toimikunnan tiedotteessa.

Keski-Suomen taidetoimikunta kertoo Matti Salmen uran ulottuvan kuudelle vuosikymmenelle. Hän aloitti kuvaamalla Jyväskylän yliopistossa opiskelijaelämää ja tapahtumia. Myöhemmin hän toimi usean vuoden ajan yliopiston valokuvaajana.

Sen jälkeen Salmi on toiminut freelancerina. Hän on kuvannut monille eri lehdille ja tapahtumille. Lisäksi Salmi on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ja pitänyt omia valokuvanäyttelyitä.

Pohjanmaan taidetoimikunta palkitsi yhden sijasta kaksi kuvanveistäjää heidän laaja-alaisesta työstään taiteilijoina. Toimikunta kertoo Tiina Laasosen ja Jaakko Pernun venyttäneen perinteisen kuvanveiston rajoja ilmaisullaan.

Toimikunta kertoo Laasosen veistävän tilaa veistoksillaan, joiden materiaalina hän käyttää puuta. Teoksiinsa käyttämät puulajit hän valitsee idean perusteella. Hänen työprosessiaan kuvaillaan hitaaksi, vaitonaiseksi ja samaa työvaihetta toistavaksi. Laasosella on ollut useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Toimikunnan mukaan Pernun työskentelyprosessi on suoraa jatkoa suomalaiselle käsin tekemisen vimmalle. Teoksissaan Pernu käyttää luonnonmateriaaleja, kuten raakapuuta. Pernu on työskennellyt usealla mantereella, muun muassa Kanadassa ja Kiinassa.