Saaren kartano mukaan Perpetuum Mobilen turvaresidenssiverkostoon

9.3.2017

Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi on liittynyt Perpetuum Mobilen koordinoimaan ja kuratoimaan visuaalisen taiteen alan Artists at Risk -turvaresidenssiverkostoon. Saaren kartano järjestää kolmen kuukauden pilottiresidenssi, joka koostuu kahden kuukauden työskentelyjaksosta Saaren kartanossa Mynämäellä ja Saastamoisen säätiön kustantamasta kuukaudesta Helsingissä syksyllä 2017. Taiteilija valitaan residenssiin kansainvälisesti jurytettävän AR-haun kautta keväällä 2017.

Artists at Risk -turvaresidenssit ovat suunnattu ensisijaisesti visuaalisen alan ammattilaisille, joiden ilmaisunvapautta ja henkeä uhataan taiteellisen toiminnan vuoksi. Perpetuum Mobile on järjestänyt turvaresidenssitoimintaa Helsingissä yhteistyössä HIAPin (Helsinki International Artist Programme) kanssa vuodesta 2014. Helsingin kaupunki on rahoittanut toimintaa vuodesta 2016.

Tänä vuonna Perpetuum Mobilen Artists at Risk -turvaresidenssiohjelma laajenee Saaren kartanon lisäksi Berliiniin (SAVVY Contemporary), Ateenaan (Ateenan Biennaali), Cambridgeen (Wysings Arts Centre) sekä Lecceen Italiassa (Ammirato Culture House).

”Samalla, kun järjestämme Saaren kartanossa turvaresidenssitoimintaa, haluamme kiinnittää ihmisten huomion sanan- ja ilmaisunvapauteen kohdistuvaan yhä kasvavaan uhkaan”, sanoo Saaren kartanon toiminnanjohtaja Hanna Nurminen.

”Kansainvälisten turvaverkkojen rakentaminen taiteilijoille on tärkeää. On hienoa työskennellä yhteisen asian puolesta toisen säätiön ja monen muun yhteisön kanssa”, jatkaa Saastamoisen säätiön hallituksen jäsen, Marja Karttunen.

”Turvaresidenssejä on järjestetty perinteisesti kirjailijoille ja journalisteille. Me avaamme ovet visuaalisen alan ammattilaisille”, kertovat Perpetuum Mobilen ja Artists at Risk Platformin perustajat Marita Muukkonen ja Ivor Stodolsky.

”Residenssien tarve on tällä hetkellä suurta, siksi on tärkeää, että toiminta laajenee Suomessa Saaren kartanoon. Toivomme, että myös muut residenssit näkevät toiminnan tärkeyden eri taiteen aloilla. Visuaalisen taiteen ammattilaisten lisäksi residenssitaiteilijoina on ollut muusikkoja ja elokuvaohjaajia. Tämänhetkinen poliittinen tilanne on uhkaava kaikille taiteen alan ammattilaisille.”

Artists at Risk -toiminta on kansainvälisesti pioneerityötä visuaalisen taiteen saralla sekä lyhytkestoisen turvaresidenssitoiminnan järjestämisessä. Perpetuum Mobilen laajan partneriverkoston kanssa vuodesta 2013 kehittämä AR-turvaresidenssimalli sai Euroopan Parlamentin kansalaisen palkinnon (CIVI EUROPAEO PRAEMIUM) ja AR-Safe Haven Helsinki toiminta ArtHelsingin Vuoden taideteko -palkinnon vuonna 2016.

Suomen Taiteilijaseura kuuluu AR-Safe Haven Helsingin ohjausryhmään.