Saimaa Stadiumin taidekilpailun voitti Hanna Vihriälän teos

28.8.2017
Pohjanlumme-teoksen havainnekuva Saimaa Stadiumin aulassa.

Hanna Vihriälän ehdotus Pohjanlumme on valittu Mikkeliin rakennettavan monitoimihalli Saimaa Stadiumin prosenttitaidekilpailun voittajaksi.

Hanna Vihriälän Pohjanlumme-ehdotus on palkintolautakunnan mukaan älyllinen ja herkkä. ”Teosehdotus hyödyntää ja myötäilee hallin arkkitehtuurissa ilmenevää luontoteemaa, ja se täyttää erinomaisesti kilpailuohjelmassa kuvatut arviointikriteerit. Pohjanlumme-teosehdotus on kepeä, jopa eteerinen ja muodostaa kontrastin suhteessa hallin vertikaalisiin ja horisontaalisiin linjoihin. Teoksen orgaaninen ja vapaa muoto luo uuden visuaalisuuden tilaan, avautuen lukuisilla tavoilla riippuen katsojan tarkastelupisteestä. Teoksessa riittää tutkimista, se on visuaalisesti rikas ja se ruokkii katsojansa mielikuvitusta. Teosehdotus ottaa tilan kokonaisvaltaisesti haltuunsa ja rauhoittaa hektistä aulatilaa. Pohjanlumme on Etelä-Savon maakuntakukka, ehkä myös Pohjanlumme-teos juurtuu maakunnalliseen kollektiivitajuntaan”, palkintolautakunta kuvailee tiedotteessa.

Saimaa Stadiumi oy:n hallitus on päättänyt tilata kilpailun voittaneen teoksen.

Saimaa Stadiumi palvelee kulttuuri- ja urheilutapahtumien näyttämönä, messu- ja kongressitilana sekä tarjoaa harrastus- ja liikuntamahdollisuuksia alueen asukkaille ja järjestöille. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja alueen vetovoimaisuuteen kuuluu luontevasti myös kuvataide, jota hallitus päätti hankkia prosenttiperiaatteen mukaisesti.

Kutsukilpailu Mikkelin Kalevankankaalle nousevan Saimaa Stadiumin aulatilaan tulevasta julkisesta taiteesta järjestettiin alkuvuonna. Taidehanketta edistävä työryhmä kutsui mukaan yhdeksän valtakunnallisesti tunnettua taiteilijaa, joilla on vankka kokemus julkisten taideteosten tekemisestä.

Taidekilpailun palkintolautakuntaan kuuluivat juryn puheenjohtajana toiminut Mikkelin taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen, Arkkitehtitoimisto Heikki Kirjalainen Oy:stä arkkitehdit Heikki Kirjalainen ja Henna Paasmala, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, Xamk Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko, kuvataiteilija Kaisu Koivisto, järjestäjän valitsema taiteilijajäsen, kuvataiteilija Ville Löppönen, FM, historioitsija Pia Puntanen, valokuvataiteilija Santeri Tuori ja Saimaa Stadiumi Oy:n toimitusjohtaja Timo Welsby. Sihteerinä toimi läänintaiteilija Harri Heinonen.

Sijalle kaksi kilpailun palkintolautakunta valitsi Tommi Toijan ehdotuksen Tuulen viemää ja sijalle kolme OLO:n eli Pasi Karjulan ja Marko Vuokolan ehdotuksen Vertical Reflex.

Kilpailun kaikki ehdotukset ovat esillä Mikkelin taidemuseossa 29.8. – 3.9.2017.