Suomalaista kuvataiteilijaa epäillään taideväärennöksistä

29.9.2015
Poliisi etsii yhä useita, väärennöksiksi epäiltyjä teoksia. Kyseisen teoksen on väitetty olevan Reidar Särestöniemen "Oranssi aurinko" öljyväri / sekatekniikka. Koko ei tiedossa. Taulun alareunassa keskellä iso signeeraus "Reidar Särestöniemi".
Poliisi etsii yhä useita, väärennöksiksi epäiltyjä teoksia. Kyseisen teoksen on väitetty olevan Reidar Särestöniemen ”Oranssi aurinko” öljyväri / sekatekniikka. Koko ei tiedossa. Taulun alareunassa keskellä iso signeeraus ”Reidar Särestöniemi”.

Keskusrikospoliisi on tutkinut poikkeuksellisen laajaa taiderikosta, jonka yhteydessä epäillään myydyn lukuisia väärennettyjä maalauksia arvotaiteena. KRP on tutkinut tapausta 2013 lähtien. Tapaus on nyt siirtynyt syyteharkintaan. Epäiltynä on suomalainen kuvataiteilija, jonka epäillään väärentäneen sekä suomalaisten että ulkomaalaisten taiteilijoiden teoksia. Väärennösten on väitetty olevan mm. Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin, Ilkka Lammin ja Fernard Legerin teoksia.

Keskusrikospoliisi käynnisti esitutkinnan tammikuussa 2013, kun pari vuotta aikaisemmin tapahtuneessa taidekaupassa myytyä ranskalaisen taiteilija Fernard Legerin työtä alettiin epäillä väärennökseksi. Nyt KRP on saanut valmiiksi tutkinnan lähes 150 epäillystä rikoksesta, ja kokonaisuus on siirttetty syyteharkintaan. 49 esitutkintapöytäkirjassa on yhteensä 15 000 sivua. Pääosaa epäillyistä rikoksista tutkitaan törkeinä petoksina tai avunantoina törkeisiin petoksiin. Muita tutkittavia rikosnimikkeitä ovat mm. törkeä väärennys, väärennys, törkeä kavallus, törkeä rahanpesu sekä törkeä kirjanpitorikos. Asianomistajina on useita yksityishenkilöitä ja yhteisöjä. Rikosvahinkojen kokonaismäärä on esitutkinnan mukaan noin 15 miljoonaa euroa.

Poliisin esitutkinta on vielä kesken muutaman taidekaupan osalta. Lisäksi kahden asiaan liittyvän rahanpesuepäilyn tutkinta on kesken. Keskeneräiset esitutkinnat pyritään saamaan valmiiksi kuluvan syksyn aikana.

Esitutkinnassa on selvitetty henkilö, jonka epäillään valmistaneen osan tutkinnan kohteena olevista väärennöksistä, kuten Fernard Legerin nimiin signeeratut teokset. Epäiltyjä väärennyksiä on tehty monien tunnettujen taiteilijoiden teoksista. Legerin teoksien ohella tutkinnan kohteena on ollut mm. Henri Matissen ja Rene Magritten nimiin signeeratut maalaukset. Lisäksi kohteena on ollut venäläisten mestarien kuten Repinin, Shishkinin ja Kandinskyn nimiin signeerattuja teoksia sekä suomalaisista taiteilijoista mm. Ellen Thesleffin, Reidar Särestöniemen ja Helen Schjerfbeckin nimiin signeerattuja teoksia. Teoksia epäillään päätyneen myös tunnettuihin huutokauppoihin Suomessa ja ulkomailla.

Keskusrikospoliisi etsii yhä useita teoksia, joita epäillään väärennetyiksi. KRP tutkii yhä rikoskokonaisuutta, jossa kaupatut epäillyt väärennökset on signeerattu tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden nimiin. Poliisi epäilee, että maata kiertävien suomalaisten taidekauppiaiden toimesta on useiden vuosien aikana myyty huomattava määrä väärennettyä taidetta. Kauppoja on tehty eri puolilla Suomea. Rikoksista epäillyt taidekauppiaat ovat kotoisin Pirkanmaalta. Tällä hetkellä poliisin tiedossa on lähes 20 asianomistajaa, jotka ovat yksityisiä henkilöitä ja yhteisöjä eri puolilta Suomea.

Esitutkinnan yhteydessä on takavarikoitu huomattavan paljon Reidar Särestöniemen nimelle signeerattuja öljyväri- ja pastelliteoksia. Myös Ilkka Lammin nimiin signeerattuja teoksia on tutkinnan kohteena lähes 20 kappaletta. Tutkinnan kohteena on myös muiden tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden, kuten Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin ja Ellen Thesleffin nimiin signeerattuja teoksia. Väärennetyiksi epäiltyjen teosten kauppahinnat ovat liikkuneet useissa tuhansissa, jopa kymmenissä tuhansissa euroissa.

Suurin osa teoksista on signeerattu Reidar Särestöniemen nimiin. Poliisilla ei ole tällä hetkellä tietoa kyseisten teosten olinpaikasta. Kuvia kateissa olevista teoksista on KRP:n sivuilla: http://poliisi.fi/keskusrikospoliisi/kateissa_olevia_epailtyja_taidevaarennoksia

Mikäli joku tietää kuvissa esiintyvistä teoksista, poliisi pyytää ottamaan yhteyttä sähköpostilla rikosvihje.krp@poliisi.fi tai puhelimitse 050 379 2482.