Suomen Kulttuurirahaston palkinto Outi Pieskille

28.2.2020
Outi Pieski ja teos ”Meidän maa, meidän väreillä”. Kuva: Heikki Tuuli

Kuvataiteilija Outi Pieski on yksi kolmesta Suomen Kulttuurirahaston tämänvuotisista suurpalkinnon saajista. Palkinnon arvo on 35 000 euroa ja se myönnetään merkittävistä kulttuuriteoista.

Suomen Kulttuurirahasto jakoi torstaina vuosijuhlassaan apurahojen lisäksi kolme 35 000 euron palkintoa merkittävistä kulttuuriteoista. Palkinnon saivat elintarviketieteen tohtori Reetta Kivelä, kuvataiteilija Outi Pieski ja ekumeniikan professori Risto Saarinen.

Outi Pieski tunnetaan vaikuttavista installaatioista sekä maalauksista ja valokuvista, joiden teemat liittyvät pohjoiseen luontoon ja saamelaiseen kulttuuriin. Pieski on kasvanut Helsingissä ja valmistunut Kuvataideakatemiasta. Hän on opiskellut saamen käsitöitä Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa Inarissa. Taiteilija asuu ja työskentelee Etelä-Suomessa ja Utsjoella.

”Pieski on sekä aktiivinen saamelaiskulttuurin puolestapuhuja että kädentaidoissaan mestarillinen tekijä. Pieskin työskentelyssä luonto, kulttuuri ja taideteos tuntuvat samanaikaisesti paikkaan sidotuilta ja universaaleilta”, Kulttuurirahaston palkintoperusteissa todetaan.

Teoksissaan Outi Pieski yhdistää Saamenmaan käsitöiden ikivanhoja värejä, muotoja ja menetelmiä nykytaiteen traditioihin. Hänen taiteensa keskeisiä aiheita ovat saamelaisten historia ja tulevaisuus, alkuperäiskansojen oikeudet, suhde luontoon, tasa-arvo ja kestävä kehitys. Pieski sai vuonna 2017 Suomen Taideakatemian palkinnon ja osallistui vuonna 2019 Suomen paviljongin näyttelyn toteuttamiseen Venetsian biennaalissa.