Suomen Pankin ovet aukeavat taiteelle toukokuun lopussa

21.5.2018Kirjoittaja: Nelli TuominenValokuvaaja: Nelli Tuominen
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen mukaan Suomen Pankin konttoreissa oleva taide rikastuttaa joka päivä työntekijöiden elämää.

Toukokuussa Suomen pankin päärakennuksessa ja Suomen Pankin rahamuseossa kuvataide, musiikki ja kirjallisuus kohtaavat.

Järjestyksessään neljäs Suomen Pankin taidekokoelman esittely järjestetään 25.-28.5. Ensimmäisen kerran kokoelman teoksia oli yleisön nähtävänä vuonna 2011 Suomen Pankin 200-vuotisjuhlassa.

”Olen todella iloinen, että tämä tapahtuma on syntynyt. Henkilökunta on myös innoissaan näyttelyn alkaessa, kun he pääsevät esittelemään töitä”, kertoo väistyvä pääjohtaja Erkki Liikanen.

Oppaina näyttelyssä ovat Suomen Pankin henkilöstöstä koostuvan taidekerhon jäsenet. Päärakennuksessa järjestettävässä taidenäyttelyssä nähtävillä on vanhoja klassikoita, mutta myös uudempia taidehankintoja, kuten Ville Anderssonin, Kristian Krokforsin ja Anna Retulaisen töitä.

Suomen Pankki on keskittynyt viime vuosina taidehankinnoissaan nykytaiteen ostamiseen. Teoksia ostetaan suoraan taiteilijoilta ja gallerioista. Pankin kokoelmaan kuuluu lähes 1200 taideteosta, jotka normaalisti ovat sijoitettuina konttoreihin ympäri Suomen. Suuri osa teoksista on tosin viime vuosina kulkeutunut pääkonttoriin Helsinkiin muiden paikkakuntien konttorien lakkauttamisen myötä.

Taidenäyttelyssä kokoelmasta on esillä yli sata teosta, joista suurin osa on sijoitettu päärakennuksen Snellman-saliin. Esillä olevat teokset ovat pääasiassa maalauksia ja grafiikkaa ja tänä vuonna näyttelyssä on keskitytty myös suomalaisen konstruktivismin esittelyyn. Näyttelyn on kuratoinut taideasiantuntija Markku Valkonen.

Suomen Pankin pääjohtaja on juuri vaihtumassa, kun Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtajana toiminut Olli Rehn aloittaa tehtävässä 12. heinäkuuta.

”Taiteen hankinnan on jatkuttava myös uuden pääjohtajan vaihtuessa”, sanoo Valkonen.

Taidenäyttelyn lisäksi avointen ovien tapahtumassa on esimerkiksi pianokonsertteja ja keskustelutilaisuuksia.

Tapahtuma on avoinna seuraavasti:

perjantai 25.5. klo 14-20
lauantai 26.5. klo 11-17
sunnuntai 27.5. klo 11-17
maanantai 28.5. klo 14-20

Suuri osa taideteoksista on myös nähtävillä verkossa osoitteessa www.kansakunnanomaisuutta.fi.