Suomen Taideyhdistys jakoi palkintoja ja apurahoja lähes 300 000 euroa

11.12.2018
Elina Autio: Sideways 1, Galleria Sculptor, 2018. Kuva: Titus Verhe

Suomen Taideyhdistys jakoi vuoden 2018 palkinnot ja apurahat. Yhdistys pyrkii tukemaan etenkin nuoria taiteilijoita, mikä painottui valinnoissa.

Suomen Taideyhdistys jakaa vuosittain kolmetoista merkittävää taidepalkintoa sekä apurahoja nuorille taiteilijoille ja taidekriitikoille. Palkintojen ja apurahojen yhteissumma on 298 500 euroa.

Nuoren taiteilijan Dukaattipalkinto myönnettiin maalauksen, kuvanveiston ja installaation välimaastossa työskentelevälle Elina Autiolle. Vuonna 1858 perustettu 16 000 euron arvoinen Dukaattipalkinto on Suomen vanhin taidepalkinto.

10 000 euron tunnustuspalkinto hienosta urasta taiteen parissa osoitettiin kuvanveistäjä Kari Cavénille. Cavén tunnetaan kierrätysmateriaalia hyödyntävistä veistoksistaan ja hän sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 2014.

Vuosittain 35–45-vuotiaille kuvataiteilijoille jaettavat William Thuring -pääpalkinto ja yhdeksän nimikkopalkintoa sisältyvät Thuringin säätiön vuosittaiseen lahjoitukseen Suomen Taideyhdistykselle. Säätiö on Suomen Taideyhdistyksen tärkein tukija. Pääpalkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa, nimikkopalkinto 6 500 euroa.

Tänä vuonna Thuring-pääpalkinnon sai eri taiteenlajeja monimediallisissa teoksissaan yhdistävä Jani Ruscica. Nimikkopalkinnot saivat Erika Adamsson, Erno Enkenberg, Jan Ijäs, Pekka ja Teija Isorättyä, Liisa Lounila, Teemu Mäenpää, Rauha Mäkilä, Alina Sinivaara ja Camilla Vuorenmaa.

Edvard Richter -palkinto taiteesta kirjoittajalle myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Sen sai kriitikko Helen Korpak. Kunniamaininnat saivat kirjailija Helena Ruuska, Juho Kuorikoski ja Edit-media.

Nuorten taiteilijoiden 6000 euron suuruisia apurahoja jaettiin kolmekymmentä kappaletta. Hakemuksia säätiölle tuli 260. Taidekriitikoille suunnattuja Edvard Richter -apurahoja jaettiin puolestaan kymmenelle kirjoittajalle. Apurahojen suuruus vaihtelee 800 ja 1400 euron välillä.

Katso kaikki apurahansaajat täältä.