Suomen Taiteilijaseura kysyy ammattikuvataiteilijoiden kokemuksia työttömyysturvasta – vastata voi 15.4. saakka

4.4.2018
Kuva: Aino Huovio

Suomen Taiteilijaseura on avannut verkkokyselyn ammattikuvataiteilijoiden työttömyysturvasta. Kyselyn avulla selvitetään, kuinka TE-viranomaiset ja KELA suhtautuvat ammattikuvataiteilijoiden työttömyysturvahakemuksiin ja millaisia ongelmia kuvataiteilijat ovat kohdanneet hakeutuessaan työttömiksi työnhakijoiksi.

Kysely on tarkoitettu ammattikuvataiteilijoille, jotka ovat olleet työttöminä 1.1.2016 jälkeen. 

Tällä hetkellä voimassa oleva työttömuusturvalaki astui voimaan vuoden 2016 alusta. Lain mukaan henkilöt, jotka ennen määriteltiin itsensätyöllistäjiksi, ovat nykyään joko sivu- tai päätoimisia yrittäjiä. Muutos vaikutti olennaisesti ammattikuvataiteilijoiden asemaan. Ennen lainmuutosta suuri osa ammattikuvataiteilijoista määriteltiin itsensätyöllistäjiksi, mutta nyt vapaana taiteilijana työskentelevät kuvataiteilijat ovat pääsääntöisesti joko sivu- tai päätoimisia yrittäjiä.

Suomen Taiteilijaseura vie tämän kyselyn ja muuta toimintansa kautta saatua tietoa sekä viranomaisten että poliittisten päättäjien tietoon. Kyselyyn voi vastata täysin nimettömästi, mutta halutessaan vastaaja voi jättää yhteystietonsa yhteydenottoja varten. Taiteilijaseura voi tällöin lähettää mahdollisia lisätietopyyntöjä ja luvallasi mahdollisesti kertoa kokemuksistasi eteenpäin nimettömästi. Taiteilijoiden yksityisyyden piiriin koskevia tietoja ei koskaan julkaista ilman suostumusta.

Kyselyyn voi vastata täällä.

Kysely on auki sunnuntaihin 15.4.2018 saakka. Tuloksia julkaistaan Suomen Taiteilijaseuran sivuilla ja uutiskirjeissä.