Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto 2017 Viva Granlundille

18.10.2017
Viva Granlund palkittiin keskiviikkona juhlatilaisuudessa Kulttuuriratikassa. Tilaisuudessa Granlund esitteli teoksiaan Helsingin Teollisuuskadulla.

Kuvataiteilija Viva Granlund on saanut Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon 2017. Granlund on laaja-alainen taiteilija, joka tunnetaan kaupunkitilassa olevista muraaleista eli seinämaalauksista. 7 000 euron palkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle.

Palkinnon saajan on päättänyt Suomen Taiteilijaseuran hallitus, joka perustelee Viva Granlundin valintaa seuraavasti:

”Viva Granlund tunnetaan ensisijaisesti hänen julkiseen kaupunkitilaan maalaamistaan seinämaalauksista. Granlund maalaa teoksensa sinne, missä kaupunkilaiset liikkuvat, mutta missä he eivät osaa odottaa kohtaavansa taidetta. Muraalimaalarina Granlund on pioneeri, joka on maalannut teoksiaan julkisiin tiloihin jo pitkään ennen kuin varsinainen katutaidebuumi rantautui Suomeen. Granlund on myös kaupunkiaktivisti, jonka teokset tuovat esille ajankohtaisia ihmisoikeusaiheita.”

Viva Granlund on opiskellut kuvataidetta Vapaassa taidekoulussa ja Art Students League of New York -taidekoulussa. Hän on työskennellyt kuvataiteilijana lähes 30 vuoden ajan. Granlund on laaja-alainen taiteilija, ja hän on tehnyt niin seinämaalauksia, maalauksia, piirroksia, installaatioita kuin performanssia.

Granlundin tunnetuimmat teokset ovat julkisilla paikoilla pääkaupunkiseudulla. Hän on maalannut Pasilan rautatieaseman alikulkutunneleita, siltojen aluksia mm. Hakaniemenrannassa ja useita tunneleita pyöräilyväylä Baanalla sekä Teollisuuskadun ja Sturenkadun alikulussa. Granlund on muraalimaalarina uranuurtaja, jonka teokset ovat edeltäneet nykyistä maanlaajuista katutaidebuumia.

”Kaupungin ja kaupunkitilan kartoittaminen on tärkeää. Joko minulla on valmis idea, joka kertoo teoksen paikan tai paikka kertoo idean. Siitä lähtee liikkeelle prosessi lupien hakemiseksi ja maalaamaan pääsemiseksi”, kertoo Granlund työskentelystään.

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon arvo on 7 000 euroa. Palkintoon varatut rahat ovat peräisin 1900-luvun alkupuolen kuvataidemesenaateilta, jotka lahjoituksillaan halusivat tukea kuvataiteilijoiden työskentelyä. Palkinto jaettiin voittajalle keskiviikkona 18. lokakuuta juhlatilaisuudessa Kulttuuriratikassa.