Suomen Taiteilijaseuran Palokärki-palkinto Minna Suoniemelle

30.11.2012

 

Suomen Taiteilijaseuran Palokärki-palkinto myönnettiin Taiteilijat 2012 –näyttelyssä kuvataiteilija Minna Suoniemelle videoteoksella Punahilkka ja susi.

Minna Suoniemi (s.1972) on valmistunut Kuvataideakatemiasta ja Taideteollisesta korkeakoulusta, ja työskennellyt aktiivisesti kuvataiteilijana vuodesta 1996. Vuodesta 2005 lähtien hän on toiminut kuvataiteen lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.  Suoniemi asuu ja työskentelee Helsingissä ja Tampereella.

Teoksessa Punahilkka ja  susi mustiin pukeutunut pikkutyttö seisoo metsänrajassa ja murisee. Hidastus tekee äänestä  eläimen murinaa. Tytössä kohtaavat punahilkka ja susi.

Taiteilijat 2012 –näyttelyn jury perustelee valintaansa seuraavasti: ”Minna Suoniemen taiteen materiaalia ovat usein stereotypiat, ennakkoluulot ja -asenteet. Hän on käsitellyt teoksissaan naiskuvaa, valtasuhteita, perhettä ja äitiyttä tiivistäen teemansa visuaalisesti minimalistiseen mutta sisällöltään monikerroksiseen ilmaisuun, joka on mielikuvituksellisuudessaan lähellä arkipäivää ja johon katsojan on helppo samaistua.

Suoniemen Punahilkka ja susi –videoteoksen pinnalta yksinkertainen lapsiaggression kuvaus pitää sisällään sekä satujen mytologiaa että viittauksia taidehistoriaan. Teoksen satuhahmo on lapsen todellisuudessa kiinni oleva ja lapsessa olevan, äärettömän mielikuvitusmaailman esiin nostama Hahmossa aikuinen voi tunnistaa itsessään piilevän aggression tai vastustuksen yhteiskuntaa kohtaan.”

Palokärki-palkinto,  joka on suuruudeltaan 4 000 euroa jaettiin nyt 10. kerran.

Lisätietoa taiteilijasta:
www.minnasuoniemi.com