Suomi-palkinto Adel Abidinille

8.12.2015
Adel Abidinin teos Michael on hankittu Kiasman kokoelmiin. Teos on esillä Face to Face -näyttelyssä 7. helmikuuta saakka.
Adel Abidinin teos Michael on hankittu Kiasman kokoelmiin. Teos on esillä Face to Face -näyttelyssä 7. helmikuuta saakka.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on jakanut seitsemän Suomi-palkintoa ansioituneille taiteilijoille. Tänä vuonna palkittujen joukossa on lukuisa määrä maahanmuuttajataustaisia taitelijoita. Vuoden 2015 Suomi-palkinnon saajat ovat kuvataiteilija Adel Abibin, kirjailija ja elokuvaohjaaja Hassan Blasim, kirjailija Nurah Farah, koreografi Kenneth Greve, säveltäjä Aulis Sallinen, näyttelijä Birgitta Ulfsson ja espoolainen Entressen kirjasto.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on jakanut Suomi-palkinnot tiistaina 8.12. Valtioneuvoston juhlahuoneistossa. Palkinnot ovat suuruudeltaan 24 700 euroa ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993. Suomi-palkinto myönnetään tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta.
”Tänään, ehkä enemmän kuin koskaan, tarvitaan ihmisten välistä vuoropuhelua, jota taide voi meille opettaa. Suomalainen kulttuuri on aina rikastunut ja vahvistunut dialogista maailman kanssa. Palkittavat taiteilijat ovat esikuvia eri taustoista tuleville lapsille ja nuorille. Tämä kulttuurin monimuotoisuus sekä uusien suomalaisten taiteilijoiden esiintymiset ovat rikastaneet ja vahvistaneet suomalaista kulttuuria ja taidetta”, toteaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Kuvataiteilijoista palkinnon saa Adel Abibin. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Irakilais-syntyinen Abibin on todellinen maailmankansalainen, joka on asettunut työskentelemään Suomessa. Abidin käsittelee taiteessaan kulttuurien kohtaamisia ja ennakkoluuloja, usein myös huumorin ja satiirin keinoin.
Videoiden ja erilaisten poikkitaiteellisten mediainstallaatioiden kautta Abidin luo uusia mielleyhtymiä maailmasta ja nykykulttuurista. Hänen töissään näkyy miten rikasta on kulttuurien kohtaaminen, hänen töissään käyvät vuoropuhelua arabimaailman kulttuuri  ja elämä läntisessä maailmassa.  Abel Abidinin töiden humaanit teemat nousevat usein absurdeihin sfääreihin ja asettavat hänen taiteensa kokijan miettimään tasa-arvon, yhdenvertaisuuden, kulttuurien kohtaamisen kysymyksiä.
Suomi-palkinnoista päättää opetus- ja kulttuuriministeri apunaan eri taiteenalojen edustajista koostuva raati. Tänä vuonna raatiin oli kutsuttu taidekriitikko, galleristi Veikko Halmetoja, ohjelmajohtaja Hanna Harris, pääjohtaja Risto Ruohonen, festivaalijohtaja Jan Strandholm, teatterinjohtaja Joachim Thibblin ja toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.