Suomi-palkinto Jani Leinoselle

19.12.2016
Jani Leinonen. Kuva Kansallisgalleria/ Pirje Mykkänen
Jani Leinonen. Kuva Kansallisgalleria/
Pirje Mykkänen

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on palkinnut kahdeksan ansioitunutta taiteilijaa tai ryhmää. Kuvataiteilijoista palkittiin Jani Leinonen.

Vuoden 2016 Suomi-palkinnon saivat laulaja Saara Aalto, Avanto Arkkitehdit, kirjailija Sirpa Kähkönen, muusikko-äänisuunnittelija Kasperi Laine, taiteilija Jani Leinonen, Mikkelin Poikateatteri, kamarilaulaja, professori Matti Salminen sekä kirjailija, ohjaaja Saara Turunen.

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministerin antama tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava taiteellinen saavutus tai lupaava läpimurto. Vuodesta 1993 jaettujen Suomi-palkintojen suuruus on tänä vuonna 21 625 euroa, ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista.

Palkintoperustelujen mukaan Jani Leinonen on nykytaiteilija, joka muokkaa ja kyseenalaistaa tunnettuja kansainvälisiä brändejä teoksissaan ja rakentaa tilanteita luomiselle ja osallistumiselle. Hän järjestää tilanteita ja tapahtumia, kuten Taidetuunaamon ja Asunnottomuusmessut, joihin kutsuu ihmisiä sekä tekijöiksi rinnalleen että osallistumaan.

Tottelemattomuuskoulun rehtorina Leinonen kutsui opettajiksi erilaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia. Leinonen haastoi heidät kyseenalaistamaan niin taiteen, politiikan kuin koulumaailman rakenteita ja toimintatapoja.

Leinonen hyödyntää taiteessaan median toimintatapoja, julkisuutta ja sosiaalista mediaa. Hän on käyttänyt erilaisia brändihahmoja useissa teoksissaan, tunnetuimpina Elovena-tyttö, Ronald McDonald ja Toni Tiikeri. Näin hän on kiinnittänyt huomion ylikansallisten yhtiöiden toimintamekanismeihin ja tuotantoprosesseihin sekä mainonnan strategioihin.