Suomi-palkinto kuvanveistäjä Kirsi Kaulaselle ja kuraattori Veikko Halmetojalle

1.12.2022Kirjoittaja: Hanna Hannus
Palkitut yhteiskuvassa tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen kanssa. Kuva: OKM / Kati Järvinen

Ansioituneille taiteilijoille ja toimijoille myönnettävällä Suomi-palkinnolla palkittiin tänä vuonna kahdeksan henkilöä. Kuvataiteen alalta palkinnon saivat kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen sekä kuraattori Veikko Halmetoja.

Palkinnon arvo on kullekin palkittavalle 15 000 euroa. Suomi-palkinnoista päättää tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Suomi-palkintoa on jaettu vuodesta 1993.

Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasesta palkintoperusteissa todetaan, että hän on kehittänyt neljälle vuosikymmenelle ulottuvan kuvanveistäjänuransa aikana omanlaisensa ilmaisun, jossa ornamentaalinen ja monumentaalinen muoto kytkeytyvät sulavasti toisiinsa.

”Kaulasen veistotaiteella on vahva side pohjoiseen luontoon. Painavasta materiaalista, usein laserleikatusta teräksestä, luodut veistokset uusintavat kasviaiheita ja kurkottavat kohti avaruutta. Niille on tunnusomaista valon ja varjon vaihtelu. Viimeisen vuosikymmenen aikana Kirsi Kaulanen on toteuttanut teoksiaan useisiin julkisiin tiloihin ja tuonut näin teoksensa laajasti saataville ja koettaviksi. Kirsi Kaulanen voitti Mauno Koiviston muistomerkin suunnittelukilpailun teoksella Välittäjä; teos toteutetaan vuonna 2023 Pikkuparlamentin puistoon”, perusteluissa todetaan.

Veikko Halmetoja on toiminut muun muassa Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorina.

”Veikko Halmetoja on kuraattori, joka on tehnyt suomalaista kuvataidetta valtakunnallisesti tunnetuksi. Halmetojalla on suuri merkitys sille, että korkeatasoista kuvataidetta on voinut Suomessa kokea niin pienillä kuin suurillakin paikkakunnilla, pohjoisesta etelään ja lännestä itään. Hänen kuratoimiaan näyttelyitä on toteutettu taidemuseoissa, kulttuurihistoriallisissa museoissa, taidegallerioissa, kuvataideviikoilla, kulttuurikeskuksissa ja purettavassa kerrostalossa. Veikko Halmetojan kuratoimat taidenäyttelyt henkivät laajaa sivistystä ja syvää leikkisyyttä.”