Svenska Kulturfonden jakoi yhdeksän palkintoa – suuri kulttuuripalkinto Susanne Gottbergille

16.5.2018
Kuva: Tage Rönnqvist

Kuvataiteilija Susanne Gottberg sai Svenska kulturfondenin vuoden 2018 suuren kulttuuripalkinnon.

Gottberg vastaanotti 30 000 euron suuruisen palkinnon Helsingissä 15. toukokuuta. Gottbergilla on vaikuttava ura, kirjoittaa kulturfonden tiedotteessaan. Töissään hän peilaa maailmaa jokapäiväisten esineiden kautta, tekee objekteista subjekteja ja luo vuoropuhelua katsojan ja kuvan välillä.

Gottberg valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 1989 ja vuonna 1994 hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Nykyään Gottberg on yksi Suomen arvostetuimmista nykytaiteilijoista ja hänen töitään on esillä Suomen suurimmissa taidemuseoissa ja monissa kokoelmissa ulkomailla.

15 000 euron palkinnot menivät neljälle vastaanottajalle, jotka edustavat teatteri- työpaja- ja koulutustoimintaa. Teatteri Taimine järjestää kaksikielisiä esityksiä päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Suomen ja on tärkeä sillanrakentaja suomen ja ruotsin kielten välillä. Maalahdella vanhassa meijerirakennuksessa toimiva taidepaja Malakta puolestaan elävöittää koko alueen taide- ja kulttuurielämää, kirjoittaa kulturfonden.

Karjaan vanhassa kirjapainossa toimiva teatteri Tryckeriteatern on jo vuodesta 1995 alkaen järjestänyt Länsi-Uudenmaan kansanopiston ja Västnylandska Ungdomsringenin kanssa kymmeniä teatteriesityksiä ja näin rikastuttanut alueen kulttuurielämää, kulturfonden kirjoittaa. Neljännellä palkinnon vastaanottajalla, Lahden ruotsinkielisen koulun rehtori Karin Ihalaisella, oli merkittävä rooli Lahden ruotsinkielisen päiväkodin perustamisessa vuonna 2003.

Lisäksi 15 000 euron alueittain jaettavat palkinnot saivat ohjaaja ja kulttuuriharrastaja Erik Pöysti, postuumisti arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija Folke Wickström ja elokuvaohjaaja, tuottaja ja toimittaja Susanne Skata. 3000 euron palkinto myönnettiin stand up -koomikko Anders Heleniukselle.

Svenska kulturfonden tukee ruotsinkielistä kulttuuria ja koulutusta, ruotsin kieltä ja suomenruotsalaista toimintaa Suomessa. Svenska kulturfonden on perustettu vuonna 1908 ja se muodostuu 480:stä rahastosta.