Taidehallin näyttely esittelee Zabludowiczin taidekokoelmaa ensi kertaa Suomessa

7.3.2016
Sam Falls, Untitled (Boat House), 2015. Paikkasidonnainen teos Pernajan Sarvisalossa. Kuva David Bebber.
Sam Falls, Untitled (Boat House), 2015. Paikkasidonnainen teos Pernajan Sarvisalossa. Kuva David Bebber.

Zabludowicz Collection esittelee nykytaidekokoelmaansa ensimmäistä kertaa Suomessa. Kokoelma on esillä Helsingin Taidehallissa 19. maaliskuuta alkaen. Näyttelyssä on teoksia taiteilijoilta, jotka ovat työskennelleet Zabludowiczin residenssissä Pernajan Sarvisalossa.

Zabludovicz Collectionin ovat perustaneet 1994 suomalainen suursijoittaja Chaim ”Poju” Zabludovicz ja hänen vaimonsa Anita Zabludovicz. Kokoelmassa on noin 3 000 teosta 500 taiteilijalta 1940-luvulta nykypäivään. Kokoelma on tullut tunnetuksi siitä, että se keskittyy uransa nousuvaiheessa olevien nykytaiteilijoiden teoksiin.  Zabludoviczit ovat 2010 lähtien pitäneet Pernajan Sarvisalossa kutsuperiaatteella toimivaa residenssiä nuorille taiteilijoille.

Taidehallin näyttelyssä on pääasiassa teoksia, joilla on yhteys Pernajan residenssiin. Suomalaisista taiteilijoista esillä on Antti Laitinen, joka vieraili kutsuttuna residenssissä 2012. Taidehallissa nähdään Laitisen tekemä kolmimetrinen kaarnavene sekä video taiteilijan sillä tekemästä merimatkasta Porkkalasta Tallinnan edustalla sijaitsevaan Naissaareen.

Näyttelyn Pernajassa työskennelleet taiteilijat ovat Ed AtkinsSarah Braman, David Brooks, Laura Buckley, Sam Falls, Corin Hewitt, Antti Laitinen, Erin Shirreff ja Josh Tonsfeldt. Taidehallissa nähdään myös muita poimintoja Zabludowicz Collectionin laajasta nykytaiteen kokoelmasta.

Taidehallin näyttely on taidekokoelman ensimmäinen yleisölle avoin näyttely Suomessa. Sen ovat kuratoineet Zabludowicz Collectionin johtaja Elizabeth Neilson sekä kokoelman kuraattori Rachel Cunningham Clark.