Taidemaalari Carolus Enckell on kuollut

26.9.2017
Kuva: Jussi Tiainen.

Taidemaalari Carolus Enckell on kuollut pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli yksi merkittävistä suomalaisen modernin kuvataiteen tekijöistä.

Carolus Enckell menehtyi eilen maanantaina. Hän oli kuollessaan 72-vuotias. Asiasta kertoo taiteilijan galleria Galerie Forsblom.

Enckellin teokset ammensivat usein filosofisista kysymyksistä, kuten itämaisesta symboliikasta tai konstruktivistisesta väri- ja muotomaailmasta. Hänen teoksensa pelkistyivät puhtaiksi väreiksi ja geometrisiksi sommitelmiksi sekä pinnoiksi.

Carolus Enckell syntyi 1945 taiteilijaperheeseen. Hänen vanhempansa olivat taidemaalari Torger Enckell ja kirjailija sekä kääntäjä Liv Enckell. Alun perin mainosmerkonomiksi valmistunut Enckell opiskeli 1960-luvun lopulla Vapaassa Taidekoulussa, jossa etenkin opettajat Unto Pusa ja Tor Arne vaikuttivat häneen syvästi. Myöhemmin Enckell toimi pitkään Vapaan taidekoulun opettajana ja rehtorina. Taiteellisen työnsä ohella hän toimi myös Taide-lehden päätoimittajana 1984-1990.

Enckell osallistui kymmeniin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin vuodesta 1968 lähtien. Hänen viimeisiksi näyttelyikseen jäivät laaja retrospektiivi Sara Hildénin taidemuseossa 2016, ja Eklektika-näyttely Galerie Forsblomilla tämän vuoden huhtikuussa.

Enckell palkittiin uransa aikana useilla merkittävillä taidepalkinnoilla, kuten Pro Finlandia -mitalilla 2009 ja Carnegie Art Awardilla 2001.