Taidetta Kujalaan -kilpailussa kolmen taiteilijan ehdotukset palkittiin 5000 eurolla

4.8.2017
Voittajateos toteutetaan Kujalan jätekeskuksen vastaanottoalueelle vuosina 2017-2018.

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n järjestämässä taidekilpailussa noudatettiin prosenttiperiaatetta. Palkintolautakunta valitsi kilpailuun saapuneista ehdotuksista kolme 5000 eurolla palkittavaa ehdotusta ja kaikkiaan viisi parasta, yleisöäänestykseen yltävää ehdotusta.

Palkkiosumman saivat Tiia Katariina Rosanna Heinosen teosehdotus ”Sesam Aukene”, Jarkko Liutun ”Fungi Urbanus – kaupunkisienet” ja Anu Suhosen ”SP3 – Timantti”. Lisäksi yleisöäänestyksen voittaja palkitaan 1000 euron palkkiolla. Toteutettava teos valitaan palkintolautakunnan palkitsemista ehdotuksista ja yleisön suosikista. Voittajateos toteutetaan Lahden Kujalan jätekeskuksen vastaanottoalueelle vuosina 2017-2018.

”Sesam Aukene” on positiivinen, innostava ja leikkisä. Teokseen käytettävät materiaalit ja ajatus tukevat kierrätystä. Teos ilmentää omakohtaisuutta ja tarinallisuutta”, kuvailee taidekilpailun palkintolautakunnan taiteilijajäsen kuvanveistäjä Ville Mäkikoskela.

”Timantti” on ajatukseltaan kirkas, uusi ja monitasoinen. Ehdotuksessa on kiinnostavaa kokonaisvaltaisuus. Teos ottaa haltuun koko rakennetun ympäristön ilman, että tuotetaan uutta rakennetta. Teoksen toteutus ilmentää hiilen kiertoa kaiken elollisen alkulähteenä”, tiivistää taidekilpailun palkintolautakunnan taiteilijajäsen kuvataitelija Virve Lilja.

”Fungi Urbanus – kaupunkisienet” pääsi palkittavien joukkoon, koska se on elegantti ja korunomainen. Suunnitelma on harkittu ja loppuun saakka viimeistelty. Teos ehdottaa, että lopulta luonto voittaa. Ehdotuksessa on kiinnostavaa orgaanisen muotokielen yhdistäminen geometriseen rakenteeseen. Mittakaavallinen leikittely on kiinnostavaa, pieni haastaa suuren”, kuvailee taidekilpailun palkintolautakunnan taiteilijajäsen kuvataiteilija Heli Hiltunen.

Taidekilpailuun ja taidehankintaan varattiin prosenttiperiaatteen mukaan yhteensä 100 000 euroa.  Kilpailuaika päättyi toukokuun lopussa ja kilpailuun saapui 30 ehdotusta.

”Taidekilpailun järjestäminen oli hyvä ja mielenkiintoinen kokemus. Olin positiivisesti yllättänyt siitä, kuinka paljon ehdotuksia tuli, ja että niissä oli kunnolla mietitty kierrätysteemaa”, kertoo Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Tuula Honkanen.

Taidekilpailun ohjelmassa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran sääntöjä kuvataidekilpailuja koskien. Kilpailun toteuttamiseen saatiin Taiteen Edistämiskeskuksen avustusta.