Taideyliopisto järjestää Venetsian biennaalin ensimmäisen taiteellisen tutkimuksen paviljongin

16.4.2015
Henna-Riikka Halonen: Eden, The Pow(d)er of Fear
Henna-Riikka Halonen:
Eden, The Pow(d)er of Fear

Taideyliopisto järjestää 56. Venetsian taidebiennaalin yhteydessä taiteellisen tutkimuksen paviljongin. Biennaalin historian ensimmäinen tutkimuspaviljonki on sekä tutkimuspainotteinen kansainvälinen nykytaidenäyttely että kohtaamispaikka monimuotoisille taiteellisen tutkimuksen tapahtumille.

Taiteellisen tutkimuksen ja nykytaiteen välistä suhdetta pohditaan kokeellisuuden teeman kautta. Tutkimus on Taideyliopiston yhteinen painopistealue, ja paviljongissa ovat mukana niin kuvataide, musiikki, tanssi kuin teatterikin.

Paviljongin näyttely esittelee kansainvälistä nykytaidetta ja siellä järjestettävissä taiteellisen tutkimuksen tapahtumissa kysytään: Miten kokeellisuus ilmenee nykytaiteessa? Miten taiteellisesta tutkimuksesta ja sen menetelmistä käytävä keskustelu vaikuttaa tapoihimme ymmärtää kokeellisuus ja tehdä kokeiluja? Mahdollistaako taiteellinen tutkimus uudenlaisen tavan työstää rajapintoja esimerkiksi tieteen, estetiikan ja politiikan välillä?

Tutkimuspaviljongin näyttely esittelee taiteilijoita Suomesta ja muualta Euroopasta. Taiteilijat ovat: Tiong Ang ja Alejandro Ramirez, Magnus Bärtås, Dirk Hoyer, Henna-Riikka Halonen, Simo Kellokumpu, Matts Leiderstam, Antti Nykyri, Maija Närhinen, Tuula Närhinen, Janis Rafa, Heli Rekula ja Hito Steyerl.
Tutkimuspaviljongissa tapahtuu koko näyttelyn aukioloajan: laboratorioprojekteja, keskusteluja, screeningejä, interventioita, seminaareja ja performatiivisia tilanteita.

Tutkimuspaviljongin komissaari on professori, FT Anita Seppä ja kuraattoreina toimivat kuvataiteilija, KuT Jan Kaila, taiteellisen tutkimuksen neuvonantaja Ruotsin tiedeakatemiassa ja professori, FT Henk Slager. Hanketta koordinoi Taideyliopiston Kuvataideakatemia.