Taike jakoi 285 000 euroa prosenttiperiaatteen hankkeisiin

7.8.2017
Ulla-Maija Vikmanin luonnos senioritalo Ars Longan julkisivuun tulevasta lasitetuista tiililaatoista koostuvasta teoksesta ”Räsymatto”, julkisivuluonnos Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja.

Taiteen edistämiskeskus on jakanut avustukset rakennushankkeille, jotka noudattavat taiteen prosenttiperiaatetta. Avustuksilla tuetaan 13 taidehanketta.

Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -avustuksia jaettiin kaikkiaan 285 000 euroa. Avustuksen sai 13 kaupunkia, kuntaa tai muuta yhteisöä.  Avustuksilla vahvistetaan rakennuttajien sitoutumista taiteeseen osana rakentamista. Taiken avustuksella voi kattaa enintään 50 prosenttia taidehankinnan kustannuksista. Avustusta haki 32 yhteisöä, mikä on suunnilleen sama määrä kuin aiempinakin vuosina. Hakemuksia on tullut joka vuosi 30–40.

Suurimman avustuksen, 40 000 euroa, sai Lahden kaupunki. Launeen monitoimitalon rakennushankkeeseen tulee kuvataiteilija Tülay Schakirin taidetta. Tuusulan kunta sai 30 000 euron avustuksen kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunnittelemaan teokseen, joka sijoitetaan tulevan asuntomessualueen sillalle. Myös Rauman kiertoliittymään on suunnitteilla taideteos ja Someron kaupunkiin on tulossa taidekilpailu, jolla hankitaan taidetta kouluun.

”Taiken avustuksilla on suuri merkitys prosenttiperiaatteen toteutumisessa, koska kuntien ja kaupunkien on paljon helpompi laittaa prosessi liikkeelle ja vakuuttaa poliittista päätöksentekoa taiteen merkityksestä, kun asiaan on mahdollista saada valtiontukea. Monissa tapauksissa avustus on ratkaiseva tekijä, jotta kuntapuolen toimijat pääsevät liikkeelle”, Taiken erityisasiantuntija Henri Terho sanoo.

Taiteen edistämiskeskus on edistänyt prosenttiperiaatetta vuodesta 2014 lähtien. Neljässä vuodessa Taike on tukenut 52 prosenttiperiaatteen mukaista taidehanketta. Prosenttiperiaatteen toteutumista edistää myös viisi Taiken läänintaiteilijaa.