Taike myönsi apurahaa 290 taiteilijalle – summa noussee vuoden alusta 2 000 euroon kuukaudessa

2.9.2019
Taiteilija Anna Estarriolalle myönnettiin viisivuotinen mediataiteen apuraha. Kuvassa Estarriolan teos Reincarnation alert, the acrobat and the next one to perform (2019) Mäntän Kuvataideviikoilla. Kuva: Rosa Kuosmanen

Taiteen edistämiskeskuksen taidetoimikunnat ovat jakaneet taiteilija-apurahoja 290 taiteen ammattilaiselle. Heistä joka viides on kuvataiteilija.

Apurahan saaminen oli vaikeinta kuva- ja valokuvataiteessa, sarjakuva- ja kuvitustaiteessa sekä monitaiteessa, joissa rahoituksen sai 8–9 prosenttia hakijoista. Silti kuvataiteeseen jaettiin määrällisesti eniten apurahoja, 61 kappaletta.

Jos valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2020 talousarvioksi toteutuu, valtion taiteilija-apurahan suuruus nousee ensi vuoden alusta 2 000 euroon kuukaudessa. Nykyään veroton apuraha on 1 733 euroa, josta taiteilija maksaa eläke- ja tapaturmavakuutusmaksun.

Taiken nyt rahoittamat työskentelykaudet alkavat vuoden 2020 alusta, ja niiden pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta viiteen vuoteen. Taiteilija-apurahalla työskentelee vuosittain yli 600 taiteilijaa, mikä on kolmisen prosenttia maan taiteilijakunnasta.

Tänä vuonna myönnettiin myös kaksi taiteilijaprofessoriapurahaa, valokuvataiteilija Ilkka Halsolle ja taiteilija Maija Tammelle. He voivat käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä viisivuotisen apurahakauden ajan.

Ensi vuoden alussa työskentelynsä aloittavista taiteilijoista 70 prosenttia asuu Uudellamaalla. Taiken rahoittamista taiteilijoista 57 prosenttia on naisia, sama osuus kuin hakijoista. Taiteenalojen välillä on kuitenkin eroja sekä hakijoiden että saajien osuuksissa.

Hakemuksia tuli yhteensä runsaat 2 600. Taike päättää apurahojen jakautumisesta eri taiteenalojen kesken, mutta seitsemän taidetoimikuntaa jakavat itsenäisesti oman alansa apurahat. Vuosittain taiteilijoiden työskentelyä rahoitetaan noin 11,5 miljoonalla eurolla.

Katso kaikki taiteilija-apurahojen saajat taiteenaloittain