Taiteen edistämispäivä tuo valoa joulukuun alkuun

30.11.2015

Taiteen edistämispäivää vietetään huomenna 1.12. ympäri Suomea. Kaikilla Taiken 14 toimialueella syttyy hämärän tullen valotaideteos juhlistamaan taidetta. Taiteen edistämispäivää vietetään nyt kolmatta kertaa.

Osa Taiteen edistämispäivän teoksista elää yhden illan, osa valaisee ympäristöään pidemmän aikaa. Teokset tuovat eri tavoin näkyville uutta suomalaista taidetta ja esittelevät valon mahdollisuuksia rakennetussa ympäristössä. Jossain projisoidaan gobo-tekniikalla, toisaalla kymmenet strobo-soihdut valaisevat tutut rakennukset uudella tavalla. Tavoitteena on myös tukea ns. prosenttiperiaatteen näkyvyyttä, mikä on vuodesta 2013 lähtien ollut yksi Taiteen edistämiskeskuksen painopisteistä.


Valoa taiteelle! -tapahtumassa yleisöllä on mahdollisuus päästä karnevaalitunnelmaan osallistumalla yleisötyöpajoihin ja valoperformanssiin. Parimetrinen noppakuutio kutsuu kaikkia iästä riippumatta leikkimään hehkuvilla silmäluvuillaan, ja kaupungilla liikkuva teos kehottaa valovoimallaan hiljentymään


Valtakunnallisen tapahtuman paikallisina koordinaattoreina toimivat Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijat, ja tapahtumapaikkoina ovat: Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Mikkeli, Oulu, Pori, Rauma, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere ja Turku. Tapahtumat Taiken sivuilla

Taiteen edistämiskeskus nimesi vuonna 2013 joulukuun 1. päivän Taiteen edistämispäiväksi. Teemaksi annettiin lupa käydä avointa keskustelua tarpeistamme ja oikeuksistamme taiteeseen. Vuonna 2015 Taiteen edistämiskeskuksen erityisteema on ”Taide on lähellä”, ja kolmas Taiteen edistämispäivä kulkee nimellä Valoa taiteelle!


Taiteen edistämispäivä koskee kaikkia. Koska taide on jokaisen asia, Valoa taiteelle! on samalla avoin kutsu antaa tavalla tai toisella valoa taiteelle ja sen osallisuudelle elämässämme. Taiteen edistämiskeskus kutsuu kaikki taiteen tekijät ja taidetta tukevat toimijat mukaan valaisemaan taidetta ja haastaa museot, orkesterit ja teatterit paljastamaan olemassaolonsa ympäri Suomea Taiteen edistämispäivänä 1.12.2015.