Taiteen valtionpalkinnon sai 16 taiteilijaa

27.11.2018

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet arkkitehtuurin, elokuvataiteen, esittävien taiteiden, kirjallisuuden, kuva-, media- ja monitaiteen, muotoilun, musiikin, sarjakuva- sekä valokuvataiteen valtionpalkinnot. Palkittujen joukossa ovat muun muassa kuvataiteilija Sasha Huber, mediataiteilija Anneli Nygren ja valokuvataiteilija Susanna Majuri.

Visuaalisten taiteiden valtionpalkinnot on myönnetty kuvataiteilija Sasha Huberille, mediataiteilija Anneli Nygrenille, sarjakuvataiteilija Kati Rapialle ja valokuvataiteilija Susanna Majurille. Taiteilija Annette Arlander sai monitaiteen valtionpalkinnon. Taiteen edistämiskeskuksen tiistaina 27. marraskuuta järjestämässä taidetoimikuntien 50-vuotisjuhlassa palkittiin kaikkiaan 16 taiteilijaa.

Kuvataiteen valtionpalkinto myönnettiin kuvataiteilija Sasha Huberille. ”Sasha Huber Saarikon taide hakee johdonmukaisesti oikeudenmukaisuutta ja historian oikaisuja. Hänen kolonialismin historiaa purkavat teoksensa ovat vahvoja eettisten vaatimusten ja esteettisen ilmaisun yhdistelmiä, jotka puhuttelevat kansainvälisiä yleisöjä”, visuaalisten taiteiden toimikunnan perusteluissa todetaan.

Mediataiteilija Anneli Nygren palkittiin mediataiteen valtionpalkinnolla. ”Nygrenin pitkä ura ulottuu 1980-luvun alusta tähän päivään ja kattaa muun muassa fiktioita, dokumentteja, animaatioita ja musiikkivideoita. Nygrenin taide on tinkimätöntä ja tyyliltään ainutlaatuista”, audiovisuaalisten taiteiden toimikunta perusteli valintaa.

Suomalaisen performanssitaiteen ja taiteellisen tutkimuksen uranuurtajiin kuuluva Annette Arlander palkittiin monitaiteen valtionpalkinnolla.

Valokuvataiteen valtionpalkinto myönnettiin Susanna Majurille. ”Majurin kuvissa toistuvat tietyt teemat kuten vesi, pohjoinen maisema ja ihminen, mutta samalla kuvat ovat omaperäisiä ja visuaalisesti vietteleviä. — Hänen erityinen kuvakielensä ja värinkäyttönsä ovat vaikuttaneet nuoremman sukupolven valokuvataiteilijoiden visuaaliseen ajatteluun”, visuaalisten taiteiden toimikunta kuvailee.

Alansa valtionpalkinnon voi saada taiteilija, taiteilijaryhmä tai taiteenalan yhteisö tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta. Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti oman taiteenalansa hyväksi. 14 000 euron suuruiset palkinnot maksetaan veikkausvoittovaroista.

Katso kaikki palkitut