Taiteen valtionpalkinnot jaettu – Artists at Risk sai yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon

14.12.2022

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2022 valtionpalkinnot ansioituneille taiteilijoille, työryhmille ja taideyhteisöille. Tänä vuonna jaettiin ensimmäistä kertaa myös taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinto.

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi. Palkintojen yhteissumma on 360 000 euroa.

Valtionpalkinnoista päättävät valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaeliminä. Lastenkulttuurin palkinnosta ja taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja taidetoimikuntien ehdotuksista.

Uuden taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon sai Artists at Risk (AR) -toiminta kymmenen vuoden työskentelystä turvaresidenssien parissa.

”Monet maat maailmassa eivät ole turvallisia taiteen ammattilaisille. Tämä on korostunut nyt, kun ukrainalaiset taiteilijat pakenevat hyökkäyssotaa. Myös maanpakoon joutuneet venäläiset ja valkovenäläiset toisinajattelijat tarvitsevat apua. Artists at Risk (AR) -toiminta on kansainvälisesti ainutlaatuista turvaresidenssien järjestämisessä ja koordinoimisessa uhatuille taiteilijoille. Järjestö työskentelee ihmisoikeuksien ja taiteen risteyskohdassa”, perusteluissa todetaan.

Kuvataiteen valtionpalkinto myönnettiin kuvataiteilija Jussi Kivelle (1959), joka on tunnettu runollisesta suhteestaan ympäristöön. ”Taiteessaan Kivi tutkii syvällisesti ihmisen jälkiä luonnossa ja kaupungissa. Hän seikkailee piilotetuissa tai unohdetuissa paikoissa ja maisemissa luonnon ja kulttuurin rajoilla. Löytönsä hän esittelee omaperäisinä monialaisina teoksina. Kivi saa meidät katsomaan ja arvottamaan maisemia uudella tavalla. Niistä löytää kauneutta, mutta myös ironiaa ja poliittisuutta”, palkintoperusteluissa sanotaan.

Mediataiteen valtionpalkinnon sai kuvataiteilija Anni Puolakka (s. 1983). Puolakan teoksia on nähty tänä vuonna muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman Ars22 -näyttelyssä, Amsterdamin Eye Film Museumissa sekä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla. ”Taiteilija käyttää töissään omaelämäkerrallista ja dokumentaarista materiaalia, josta hän luo vääristävän prisman läpi nähtyjä todellisuuksia. Muodoltaan Puolakan teokset asettuvat kuvataiteen, performanssin, teatterin ja elokuvan välimaastoon, ja niille on leimallista monialainen ja harvinaisen luonteva yhteistyö taiteen rajojen yli. Novellimaisissa videoteoksissa maailmat kääntyvät peilikuvikseen: kyborgit ovat pehmeitä ja äidit metallisia. Teosten aiheet vaihtelevat sulavasti monimutkaisista perhesuhteista taiteilija-identiteetin satiiriseen pohdiskeluun”, palkintoperustelut kertovat.

Valtion visuaalisten taiteiden toimikunta myöntää valokuvataiteen valtionpalkinnon valokuvataiteilija Hannele Rantalalle (1952), jonka ura on pitkä ja tuottelias. Rantalan viimeisin näyttely oli ”Vuoropuhelua” Ateneumin taidemuseossa vuonna 2022. ”Hän on pitkäjänteisellä työskentelyllään laajentanut käsitystämme siitä, mitä valokuvataide voi olla. Rantala kommentoi yhteiskunnallisia ja ajankohtaisia haasteita kauniisti ja runollisesti – veikeää huumoria unohtamatta”, perusteluissa todetaan.

Valtion taiteen moninaisuuden toimikunta myöntää monitaiteen valtionpalkinnon Pauliina Feodoroffille (s.1977). Feodoroff on merkittävä monitaiteilija, joka on jo vuosikymmenien ajan edistänyt aktiivisesti saamelaiskulttuurin asemaa. Hän on toiminut muun muassa elokuva- ja teatteriohjaajana sekä käsikirjoittajana. Pohjoismaisena kuraattorina hänen työnsä on merkittävää esimerkiksi nostaessaan esiin kolonisaation seurauksia.

Muut palkinnot saajat Taiteen edistämiskeskuksen sivuilla.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakoi palkinnot Pikku-Finlandiassa Helsingissä 13.12.2022.