Taiteilijakollektiivit T.E.H.D.A.S ja Porin Kulttuurisäätö saivat Satakunnan taidepalkinnot

18.12.2017
Porin Kulttuurisäädön Totuus Suomesta -näyttely oli esillä Porissa heinäkuussa.

Satakunnan taidetoimikunta on jakanut Satakunnan taidepalkinnot kahdelle Porissa toimivalle taiteilijaryhmälle.

T.E.H.D.A.S. ry on 15-vuotisen toimintansa aikana tuottanut tapahtumia, näyttelyitä ja taide-elämyksiä. Yhdistys on Porin kaupungin kanssa kehittänyt Porin vanhaa lyhytaaltoasemaa ja sitä ympäröivää puistoaluetta alueelliseksi toimintakeskukseksi ja veistospuistoksi. Alueella on järjestetty kulttuuritapahtumia, näyttelyitä ja performanssitapahtumia vuodesta 2012 lähtien.

Veistospuistoa on rakennettu kesän 2012 kansainvälisestä veistosymposiumista lähtien jatkuvana prosessina, ja alueella on työskennellyt useita maineikkaita kuvanveistäjiä. Lyhytaaltoasema- ja veistospuistohankkeilla on luotu ennakkoluuloton alusta monipuoliselle kulttuuriselle toiminnalle.

Porin Kulttuurisäätö ry on vuodesta 2013 lähtien toiminut taiteilija-kuraattorikollektiivi, jonka jäsenet ovat Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto. Kollektiivi on järjestänyt Porissa jazzfestivaalin aikana yhteiskunnan rakenteita tutkivia taidenäyttelyjä, teemoina Pori Biennaali, Porin maailmannäyttely, Saatanan kesänäyttely ja Totuus Suomesta.

Sekä näyttelytilat, teemat että taiteilijavalinnat ovat olleet vahvoja ideologisia kannanottoja. Näyttelyissä taideobjektit eivät ole olleet keskiössä vaan taiteilijoiden ja kollektiivin kyky tuottaa näkyväksi uudenlaista ajattelua.

 Satakunnan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.