Taiteilijoiden ilmaisunvapaus esillä sananvapauden suurtapahtumassa Helsingissä

2.5.2016

Helsingissä on alkanut tänään Unescon Maailman lehdistönvapauden tapahtuma World Press Freedom Day. Kaksipäiväiseen suurtapahtumaan osallistuu yli 1 100 media-alan ammattilaista yli sadasta maasta ympäri maailmaa. Tapahtuman aiheena on ensi kertaa myös taiteilijoiden ilmaisunvapaus.

Maailman lehdistönvapauden päivä järjestetään nyt 25. kerran ja ensi kertaa Pohjoismaassa. Tapahtuman suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka jakaa tapahtumassa myönnettävän Unescon Guillermo Cano -palkinnon azerbaidžanilaiselle toimittajalle Khadija Ismayilovalle.

Ensi kertaa tapahtuman aiheena on myös taiteilijoiden ilmaisunvapaus ja sen suhde lehdistönvapauteen. Tänään opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen  keskustelee konferenssin sivutapahtumassa yhdessä muiden pohjoismaisten kulttuuriministerien sekä Unescon pääjohtajan Irina Bokovan sekä presidentti Tarja Halosen kanssa taiteellisesta vapaudesta digitaalisessa ympäristössä. Paneelikeskusteluun osallistuvat myös mm. Kiasman johtaja Leevi Haapala ja kuvataiteilija Adel Abidin.

Huomenna ministeri Grahn-Laasonen avaa taiteilijoiden ilmaisunvapautta ja liikkuvuutta käsittelevän rinnakkaisistunnon Is Artistic Freedom a New Development Challenge.

Livestreamia keskustelusta voi seurata osoitteessa www.hanaholmen.fi. Twitterissä tapahtumaa voi seurata aihetunnisteella #WPFD2016.