Taiteilijoiden senioritalo nousemassa Helsingin Kalasatamaan

5.3.2019
Havainnekuva Viehe-korttelista, johon Ars Longa -senioritalo tulee sijoittumaan.

Kuvataiteilijoille, kirjailijoille ja muotoilijoille tarkoitettujen asuntojen haku alkaa toukokuussa.

Kuvataiteilijoiden, muotoilijoiden ja kirjailijoiden yhteinen kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy rakennuttaa taiteilijoiden senioritaloa Helsingin Kalasatamaan. Kaupungin vuokratontille nousevaan rakennukseen tulee 56 vuokra-asuntoa, joita voivat hakea 55 vuotta täyttäneet ammattikuvataiteilijat, -kirjailijat, -muotoilijat ja taideteollisuusalan tekijät.

Hermannin Rantatiellä sijaitsevan rakennuksen rakentaminen alkoi kesällä 2018, ja talon on tarkoitus valmistua tammikuussa 2020. Ammattitaiteilijoille tarkoitettujen vuokra-asuntojen haku on käynnissä toukokuusta syyskuuhun. Ensimmäiset asukkaat on tarkoitus valita syksyllä hyvissä ajoin ennen talon valmistumista. Yhteistilojen lisäksi senioritalon asukkaille on tarjolla myös erilaisia työskentely- ja näyttelytiloja. Aran tukema hanke toteutetaan yhteistyössä kahden muun yleishyödyllisen rakennuttajan kanssa.

”Odotamme innolla talon valmistumista. Talo antaa seniori-ikäisille muotoilijoille ja taiteilijoille mahdollisuuden asua ja jatkaa työtään virikkeellisessä ympäristössä vuorovaikutuksessa kollegoiden kanssa”, kertoo hankkeessa alusta asti mukana ollut tekstiilitaiteilija Ulla-Maija Vikman.

Ars Longa -senioritalo on konseptina ainutlaatuinen ja herättänyt myös kansainvälistä huomiota. Hankkeen toteuttajien tiedossa ei ole vastaavia esimerkkejä taiteilijoiden oma-aloitteisesta asuntorakennuttamisesta ja eri taidealojen yhteistyöstä.

”Senioritalo on herättänyt paljon kiinnostusta, ja olemmekin jo alkaneet selvittää mahdollisuuksia seuraavankin taiteilijatalohankkeen toteuttamiseen, todennäköisesti ilman ikärajoituksia”, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Tuula Paalimäki.

Vuonna 2014 perustetun Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy:n osakkaita ovat Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö sr, Ornamon senioritaloyhdistys ry, Suomen Kirjailijaliitto ry sekä Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry.