Taiteilijoiden Artists at Risk -turvapaikkaohjelma sai #taideliikuttaa-palkinnon

12.12.2017
Palestiinalainen muusikko Jowan Safadi kertoi Safe Haven Helsinki -turvaresidenssikokomuksestaan Maailma kylässä -festivaalilla kesäkuussa 2016.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on myöntänyt #taideliikuttaa-teemavuoden palkinnon Artists at Risk -ohjelmalle. Palkinto on 5 000 euroa.

Taiken johtaja Minna Sirnö jakoi palkinnon perjantaina 8. joulukuuta Helsingissä.

Artists at Risk -ohjelmalla luodaan turvapaikkoja vainon uhkaamille taiteilijoille. Ohjelman käynnisti Perpetuum Mobile ry vuonna 2013. Yhdistyksen taustalla ovat kuraattorit Marita Muukkonen ja Ivor Stodolsky.

Tänä vuonna Safe Haven Helsinki -residenssi tarjoaa suojaa neljälle taiteilijalle, useimmille vuodeksi. Turvaresidenssitoiminta on saamassa jalansijaa muuallakin Suomessa ja maailmalla.

Kulttuurien välinen vuoropuhelu, taiteilijoiden liikkuvuuden tukeminen sekä residenssiohjelmat näyttelevät merkittävää roolia eurooppalaisessa taide- ja kulttuuripolitiikassa.

Safe haven -residenssit ovat tärkeä osa kulttuurista integraatioprosessia.

”Teemavuodella haluamme muistuttaa, että taide liikuttaa tunteitamme, taidetta ja taiteilijoita”, sanoo Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö.

Artists at Risk -ohjelma on aiemmin palkittu mm. EU-parlamentin Euroopan kansalaisen palkinnolla ja ArtHelsinki-messujen Vuoden taideteko -palkinnolla.