Tapaus Taide POP UP Tampere: osa 1/2

19.2.2013

TEKSTI JA KUVAT: PIA FEINIK

Syksy 2011

Takkiin tulee taas. Takana alkoi olla jälleen yksi vuosi taiteilijan elämää: yksityisnäyttely ulkomailla, kolme sekalaista yhteisnäyttelyä siellä sun täällä. Lokakuussa mielialaa madalsi työhuoneellinen maalauksia vailla kotia, viheliäinen Visa-lasku ja loppusynnytystuskissa rimpuileva gradu. Henkilökohtaiset, sekä maalliset että henkiset, voimavarat alkoivat olla vähissä.

Syksyllä tapasin tamperelaisia kollegoja Tampereen Taidemessujen yhteydessä – messut tuovat monien mielestä kaivattua vaihtelua taiteilijan työhön: siinä missä muiden taiteilijoiden tapaaminen on virkistävää, tuntuu taiteesta kiinnostuneiden messuvieraiden kohtaaminen uudella tavalla mielekkäältä. Tampereen messujen vieraat arvostivat selvästi taiteilijan henkilökohtaista läsnäoloa, ja taiteilijat puolestaan saivat mahdollisuuden kertoa teoksistaan ja työskentelytavoistaan suoraan potentiaalisille asiakkaille. Taiteilijan arjen avaaminen ja taiteilijoihin henkilökohtaisesti tutustuminen vaikutti olevan messukävijälle jopa elämys ja johti toisinaan iloisesti taidehankintaan.

Myönteisten messukokemusten innostamina päätimme yhdessä kuvataiteilija Anne Mäkelän kanssa lähteä selvittämään pop up -tyyppisen väliaikaisen taideputiikin perustamismahdollisuuksia. Ajatuksissamme putiikki iskisi suoraan joulumyyntisesonkiin kiinnostavien paikallisten ammattitaiteilijoiden voimalla.

Lähdimme kartoittamaan Tampereen keskustassa sijaitsevien tyhjien liikehuoneistojen tilannetta kiertelemällä jalan meitä kiinnostavia alueita ja pitämällä silmällä lehti- ja internet-ilmoittelua. Käyttötarkoitukseen ja mielikuvaamme sopivia kohteita löytyikin lopulta useita, mutta huomasimme pian, että mepä emme vuokralaisina kiinnostaneet kiinteistöjen omistajia. Sekä välitysfirmat että omistajat halusivat mieluummin pitää tilansa tyhjillään pitkäaikaisen vuokralaisen toivossa kuin vuokrata sen pariksi viikoksi taiteilijaryhmälle. Kun ymmärsimme, että tilaa ei joulusesonkiin mennessä löydy, oli pakko luovuttaa. Päätimme kuitenkin, että tämä on vain välirauha ja ensi syksynä iskemme uudelleen ja olemme asiassamme entistäkin sinnikkäämpiä.

Putiikki kaivetaan naftaliinista

Vuosi vierähti ja Taide Pop Up kulki mukana ajatuksissa. Kaupungilla kävellessä osui toisinaan kohdalle liikehuoneistoja, joiden ikkunoista oli kiva kurkistella sisään ja haaveilla. Pop up -idea ja erityisesti sen väliaikaisuus kuitenkin hankaloitti tila-asian hoitamista: ei auta, että sopiva tila on vapaana kesäkuussa, jos tarve on joulukuussa. Ajatuksen tasolla Taide Pop Up jatkoi silti jalostumistaan.

Lokakuussa 2012, Tampereen Taidemessuilla, päätimme Annen kanssa yrittää tilavuokrausta uudelleen. Tällä kertaa halusimme alusta lähtien mukaan myös muita taiteilijoita. Ryhdyin tiedustelemaan osallistujiksi sellaisia kollegoita, jotka tunsin itse henkilökohtaisesti ja joiden teoksista itse pidin. Kaikkiaan kysyin mukaan noin 15 pirkanmaalaista taiteilijaa ja heistä kymmenen, itseni mukaan lukien, uskaltautui mukaan. Alun perin laskeskelimme, että mukaan olisi saatava 10–15 taiteilijaa, jotta mahdollinen tilavuokra ei nouse kullekin liian korkeaksi. Aikaisemmasta kokemuksesta tiesimme varautua siihen, että liikehuoneisto keskeisellä sijainnilla maksaa useita tuhansia euroja kuukaudessa, ja putiikkiin mukaan lupautuneiden taiteilijoiden kipuraja kulki tekemämme kyselyn mukaan 300 eurossa.

Hieman yllättäen saimme heti alkuun paikalliselta taidegalleristilta tarjouksen pitää pop up -putiikkia hänen hyvällä sijainnilla siunatun taideliikkeensä galleriatilassa. Tilavuokra kuitenkin osoittautui meille liian korkeaksi, minkä lisäksi koimme, että yhteistyö gallerian kanssa ei tue Taide Pop Up -putiikin ideaa. Ajatuksenamme oli putiikin avulla tuoda taide helpommin lähestyttäväksi, emmekä uskoneet tämän tavoitteen toteutuvan, jos putiikki toimisi galleriatiloissa. Halusimme sii tehdä selkeän eron gallerioihin ja tulla sitä vastoin esiin taiteilijavetoisena matalan kynnyksen taideputiikkina, lämminhenkisenä paikkana, jossa voisi piipahtaa useammankin kerran.

Epäluotettava taiteilija

Jatkoimme tyhjien tilojen kartoitusta. Tällä kertaa metsästykseen osallistui useampi henkilö ja lyhyessä ajassa kävimme läpi kymmeniä kohteita. Vuoden aikana varsinainen asetelma ei kuitenkaan ollut muuttunut, vaan kohtasimme tuttuja ongelmia: valtaosa tiedusteltujen kohteiden välittäjistä tai omistajista ei ollut kiinnostunut kaltaisestamme lyhytaikaisesta vuokralaisesta. Useimmat eivät perustelleet linjaustaan millään tavoin, ja jotkut vuokranantajat epäilivät, että kohteen vuokraaminen mahdollisesti ilmaantuvalle pitkäaikaiselle vuokralaiselle hankaloituu, jos olemme tilassa. Kielteisten vastausten lisäksi oli lukuisia välittäjiä, jotka eivät vastanneet millään tavoin eri yhteydenottopyyntöihin.

Edellisvuodesta poiketen saimme tällä kertaa kuitenkin myönteistäkin vastakaikua tiedusteluillemme: joidenkin tahojen kanssa vuokrasuhde olisi ollut ehkä mahdollista luoda, mikäli olisimme varsinaisen yhden kuukauden vuokran lisäksi maksaneet ennakkoon kahden kuukauden vuokratakuut. Toisin sanoen ne vuokranantajat, jotka eivät heti sanoneet ei, esittivät sopimukselle kuitenkin niin huonot ehdot, että vuokrasuhde oli meille käytännössä mahdoton.

Vaikka kaikkiaan kolme henkilöä kartoitti aktiivisesti sopivaa tilaa lokakuun alusta marraskuun alkuun, toivo alkoi hiipua. Monessa tapauksessa koimme syrjintää edustamamme ammatin vuoksi. Vaikka vuokranantajat eivät sitä suoraan sanoneetkaan, moni selvästi epäili tilojensa päätyvän käsissämme vähintäänkin pissakakkaperformanssin tai jonkin muun tilat tai yrityksen maineen tuhoavan toiminnan kohteeksi. Jonkin verran saimme lievennettyä ennakkoluuloja päästessämme tapaamaan vuokranantajia henkilökohtaisesti. Näissä tapaamisissa ilmeni poikkeuksetta vuokranantajien hämmästys meidän taiteilijoiden asiallisesta ulosannista ja siististä pukeutumisesta. Tästäkään huolimatta ovet eivät edelleenkään meille auenneet. Joulusesonki lähestyi vääjäämättä, ja innokkaat taiteilijat olivat kasassa, mutta tilat edelleen puuttuivat.

Pop Up saa seinät!

Elettiin jo marraskuun ensi tahteja, kun tilakartoitustiimimme jäsen, taidegraafikko Johanna Pihlajamaa, marssi aamukiireessä bussille ja havaitsi pienen vapaan liikehuoneiston aivan Tampereen ydinkeskustassa Keskustorin ja Laukontorin välimaastossa. Samana päivänä vuokranantajaan saatiin yhteys, ja tilojen näyttö sovittiin samalle viikolle.

Ilmeni, että tilaa vuokrasi sen omistaja, yksityinen henkilö. Itse liiketila oli kahdessa kerroksessa, noin 40m2 katutasossa ja saman verran kellarissa, jonne johti takahuoneesta kapeat jyrkähköt portaat. Katutason tila koostui kahdesta huoneesta, joista varsinainen myymälätila oli muodoltaan neliö, kadulle avautui mukavan kokoinen näyteikkuna ja tilassa oli valmiina myyntitiskejä. Myymälä oli maalattu mintunvihreällä ja vaalean keltaisella. Takahuone oli kapea ja pitkänomainen, kellari puolestaan yksi melko suuri tila, mutta täynnä edellisen leipurivuokralaisen jälkeensä jättämiä risoja kalusteita ja koneita. Kellarissa oli myös ollut melko hiljattain vesivahinko, josta kertoivat lattian ja seinien pintojen irtoaminen ja halkeilu sekä pistävä haju.

Tila ei siis muulta kuin sijainniltaan varsinaisesti vastannut fantasiaamme vuokrattavasta liikehuoneistosta; sisään astuessa ymmärsimme, että liikehuoneisto tulisi vaatimaan pintaremontin ennen käyttöönottoa, mutta olimme kuitenkin valmiita panostamaan tilaan sen oivallisen sijainnin vuoksi. Tilankartoitustiimi päätti siis tarttua tilaisuuteen ja aloittaa vuokraneuvottelut omistajan kanssa. Nopeasti pääsimme molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, vuokranantaja oli hyvin joustava ja tuli vastaan monissa seikoissa: hän ei vaatinut vuokravakuuksia, eikä tuijottanut vuokra-ajankohdassa kokonaisia kalenterikuukausia ja mahdollisti näin osaltaan Taide Pop Up -putiikin synnyn.

Liikehuoneiston saaminen oli suuri huojennus ja mahdollisti asioiden nytkähtämisen nopeasti eteenpäin. Avaimet saatuamme meni neljä päivää remontointiin, sisustamiseen ja ripustukseen, ja putiikki saatiin vihdoin auki.

Kirjoittaja on kuvataiteilija, FM (kulttuuripolitiikka) sekä Aalto Arts tohtoriopiskelija.

Taide Pop Up Taiteilijat: Pia Feinik * Heta Laitakari * Pälvi Hanni * Tiina Huhtinen-Siistonen * Marianne Laiti * Janne Laine * Hannamari Matikainen * Anne Mäkelä * Johanna Pihlajamaa * Annu Salminen