Teemu Mäki Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtajaksi

8.12.2017
Teemu Mäki. Kuva: Hanne Heinonen.

Taiteilija Teemu Mäki on valittu Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtajaksi kaksivuotiskaudelle 2018—2019. Valinnan teki tänään seuran edustajisto syyskokouksessaan. Teemu Mäki nimeää puheenjohtajakautensa tärkeimmiksi tavoitteiksi taiteen arvostuksen kasvattamisen ja taiteilijoiden toimeentulon parantamisen.

Teemu Mäki (s. 1967 Lapualla) on taiteilija, kirjailija, teatteriohjaaja ja tutkija. Hän on väitellyt kuvataiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta 2005. Mäki työskentelee vapaana taiteilijana. Hän on pitänyt 51 yksityisnäyttelyä ja osallistunut noin 200 yhteisnäyttelyyn. Kirjailijana hän on julkaissut mm. runoteoksia ja esseekokoelmia, joista viimeisin on lokakuussa 2017 julkaistu Taiteen tehtävä — esseitä. Mäelle on myönnetty yhteensä yli sata apurahaa ja palkintoa.

Puheenjohtajakaudellaan Teemu Mäki haluaa korostaa taiteen merkitystä ja parantaa taiteilijoiden toimeentuloa. Mäen mielestä taiteen arvostuksen kohentaminen on taiteilijaseuran tehtävistä tärkein, sillä ilman sitä taiteen asema ja rahoitus ei parane tai edes säily.

”Taide ei ole vain yksi ajanvietepalvelu muiden joukossa. Viihdyttämistarkoituksen lisäksi taiteella on tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä. Taidetta tekemällä ja nauttimalla ihmiset pohtivat yhdessä sitä, miten ja miksi kannattaisi elää ja mitä on hyvä elämä. Vaikka näitä samoja peruskysymyksiä pohditaan kaikilla elämänalueilla, taide on filosofian ja ehkä uskonnon ohella ainoa ala, jossa saa rauhassa keskittyä nimenomaan näihin kysymyksiin — ja vieläpä mahdollisimman kokonaisvaltaisella tavalla”, sanoo Teemu Mäki.

Mäen mielestä taiteilijoiden toimeentulon parantamiseksi on ratkaistava rakenteellinen ongelma: taidetta tehdään ja kulutetaan usein ilmaiseksi, ja taiteen nauttimisesta maksetaan hyvin vähän tai ei ollenkaan.

”Ihmiset ovat tottuneet siihen, että taidetta on aina saatavilla. Siihen suhtaudutaan kuin julkisiin hyödykkeisiin, kuten katuvaloihin. On tietysti hienoa, että yhteiskunta on niin vauras, että täällä rehottaa niin paljon taidetta. Taidettahan tehdään ja kulutetaan Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin. Kääntöpuoli on se, että suuri osa taiteen levityksestä on ilmaisjakelua tai polkumyyntiä, johon taiteilijat olosuhteiden pakosta joutuvat tyytymään.”

Teemu Mäen puheenjohtajakausi Suomen Taiteilijaseurassa alkaa tammikuussa 2018. Puheenjohtajavaalissa ehdolla olivat Mäen lisäksi Riikka Kuoppala ja Markus Renvall. Renvall toimi seuran puheenjohtajana kaudella 2016–2017 .