Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen toteuttavat Lönnströmin taidemuseon seuraavan nykytaideprojektin

12.12.2017
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Kuva:
Noora Geagea.

Tellervo Kalleinen (s. 1975) ja Oliver Kochta-Kalleinen (s. 1971) toteuttavat Lönnströmin taidemuseon seuraavan nykytaideprojektin vuosina 2018–2020. Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallitus valitsi heidän Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä -projektiehdotuksensa 93 hakemuksen joukosta. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi projektin toteuttamista varten on varattu 150 000 euroa.

Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä -teoksessa 36 paikkakuntalaista, joiden ikärakenne vastaa paikkakunnan ikärakennetta, suunnittelee muutoksia julkiseen puistoon pelinomaisessa prosessissa. Peli toteutetaan kahden vuoden aikana kuutena siirtona, alkaen yksilöllisistä näkemyksistä  ja muuntuen askel askeleelta yhteisöllisemmäksi. Muutoksia puistossa toteutetaan samaan aikaan kun peli etenee.

”Yhteiskunnan ja teknologian muuttuessa on olennaista miettiä uudelleen demokratian toimivuuteen liittyviä kysymyksistä kuten osallistumista, päätöksentekoa ja omistamista”, kertovat taiteilijat tiedotteessa.

Ensi keväänä taiteilijat ja museo etsivät yhteistyössä sopivan puiston. Syksyllä 2018 aukeaa haku 36 pelaajan löytämiseksi. Taiteilijat haluaisivat toteuttaa puistonsa Raumalle. ”Olemme tästä erittäin iloisia ja toivomme, että sopiva puisto löytyy kaupungista,” toteaa Lönnströmin taidemuseon johtaja Jenny Valli.

Lönnströmin taidemuseo toteutti tänä vuonna projektihaun kolmatta kertaa. Aiemmat hankkeet ovat IC-98:n Khronoksen talo ja Jani Ruscican Flatlands.