Tom of Finlandin suurnäyttely Taidehalliin ensi keväänä

23.10.2015
Tom of Finland, Untitled, 1962, Graphite on paper. Tom of Finland Foundation, Permanent Collection. Courtesy of Artists Space, New York and John Morace & Tom Kennedy, Los Angeles. Kuta: Jean Vong
Tom of Finland, Untitled, 1962, Graphite on paper. Tom of Finland Foundation, Permanent Collection. Courtesy of Artists Space, New York and John Morace & Tom Kennedy, Los Angeles. Kuva: Jean Vong

Helsingin Taidehallissa nähdään ensi keväänä Tom of Finlandin laaja näyttely, johon etsitään vielä täydennystä suomalaisten seiniltä, pöytälaatikoista ja kotialbumeista.

Taidehallissa keväällä 2016 nähtävä näyttely on tähän mennessä laajin Tom of Finlandin tuotantoa esittelevä kokonaisuus, joka sisältää mm. piirustuksia, paperinukkeja, guasseja, kuvasarjoja ja kollaaseja kuuden vuosikymmenen ajalta. Teokset ja arkistomateriaali on lainattu yksityisiltä keräilijöiltä, säätiöiltä ja museoilta eri puolilta maailmaa. Näyttely toteutetaan yhdessä newyorkilaisen näyttelytilan Artists Spacen kanssa, missä se oli esillä kesällä 2015.

Touko Laaksonen (1920-1991) tunnetaan maailmanlaajuisesti homoeroottisista ja maskuliinisista piirroksistaan. Hänen rohkeat ja humoristiset kuvansa ovat herättäneet keskustelua seksuaalisesta monimuotoisuudesta, tasa-arvosta sekä pornografian ja taiteen suhteesta.

Taidehallin näyttely pyrkii täydentämään Laaksosen henkilökuvaa. Taidehalli etsii näyttelyyn täydentävää aineistoa, ja onkin kiinnostunut Laaksosen varhaisajan töistä, sota-aikana tehdyistä piirroksista, graafisen suunnittelun töistä sekä Laaksosta ja hänen perhettään esittävistä valokuvista.

Touko Laaksonen syntyi Kaarinassa ja asui ja työskenteli sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. 19-vuotiaana hän aloitti mainosalan kirjeopinnot. Jatkosodassa hän palveli Suomenlahden linnakesaarilla ja myöhemmin Helsingissä ja Viipurinlahdella. Tänä aikana Laaksosen tiedetään piirtäneen armeijakavereistaan muotokuvia, jotka hän usein lahjoitti malleilleen. Varhaiset teokset on signeerattu TL tai TVL.

Sodan jälkeen hän asettui Helsinkiin työskentelemään graafisena suunnittelijana, kunnes luopui vuonna 1973 päivätyöstään McCannin taiteellisena johtajana omistautuakseen kokonaan homoeroottisten piirrosten tekemiselle.